Studio Peking-analiste Annette Gerritsen: 'Ik was de enige die goud voor Ireen Wüst had voorspeld'
i

ANP

Studio Peking-analiste Annette Gerritsen: 'Ik was de enige die goud voor Ireen Wüst had voorspeld'

Martijn Baars • 16:19, 22-02-2022 / Laatste Update: 05:38, 12-12-2023

Tijdens de Olympische Spelen zagen we Annette Gerritsen vaak aan tafel zitten bij Studio Peking. Zij analyseerde de schaatsers op de Olympische Winterspelen in Beijing. Nu al het stof is neergedaald, is Sportnieuws.nl benieuwd naar haar analyse. Hoe zijn de Spelen volgens haar gegaan?

Door: Jan Koning

Terwijl we bellen met de oud-schaatsster legt ze ondertussen even uit aan haar dochter wat er die middag op het menu staat. Iets met paprika, champignons en sperziebonen. Het leven gaat weer gewoon door, zo net na de Olympische Spelen. Dan is er even rust en staat de vriendelijke Noord-Hollandse ons met alle liefde te woord.

Veilige Spelen ondanks corona

Laten we positief beginnen. De goede dingen eruit pikken. Hoogtepunten? “Algemeen of qua sporten?”, countert Gerritsen. Het maakt ons niet uit. Jouw dag. “Oké, dan. Nou ja, hoe het er op tv uitzag, was het volgens mij wel goed georganiseerd. En dat is wel heel prettig. Soms wat lastig communiceren vanwege de taal, maar ze hebben qua corona volgens mij wel een veilige Spelen gehouden.”

“Volgens mij is het namelijk enorm meegevallen met de besmettingen. Zeker als ik kijk in het schaatskamp. Daarbij was alles op tijd af. De ijsbaan, skipistes, stadions, alles eigenlijk. Wat dat betreft een pluim voor de organisatie voor zover we vanuit Nederland op de televisie konden zien.”

Lees ook: waarom Ireen Wüst de 'klootzak' van Beijing is

‘Ik was bij dat ik thuis mocht blijven’

Aan het ‘veilig’ maken van de Spelen kleeft wel een ‘donker randje’. Zo zei schaatscoach Johan de Wit eerder al tegen Sportnieuws.nl dat hij weken opgesloten heeft gezeten op zijn hotelkamer. Ook vanuit andere hoeken horen we deze geluiden. “En dan heeft Johan ook nog 10 dagen in een quarantainehotel gezeten. Vreselijk. Toen ik ook hoorde dat wij met de NOS thuis zouden blijven, was ik daar op zich wel opgelucht over. Zeker niet rouwig. Ik zat er niet op te wachten om alleen mijn hotelkamer en het middenterrein van de ijsbaan te zien. En dat 3 weken lang. Dat zijn niet de Spelen waar je op hoopt. Je wil alles zien en in je opnemen. Andere sporters aanmoedigen. Dat gaat dan niet. Doodzonde. Het waren wel de voorwaarden om de Spelen zo te houden. Om ze überhaupt te houden. Ik denk dat we daar gewoon blij mee moeten zijn.”

Onverwachtse medaille

De zilveren medaillewinnares op de 1000 meter tijdens de Spelen van 2010 in Vancouver dekt tussen de bedrijven door samen met haar dochter de tafel voor het eten. We overrompelen haar met de vraag welke medaille voor haar onverwacht is. “Jeetje. Ik had me zo goed voorbereid, maar deze vraag had ik niet zien aankomen. Dan zou je kunnen zeggen skeleton, maar die heb ik zelf niet heel bewust meegemaakt. Ik denk dat de overige medailles wel redelijk in lijn der verwachting lagen. Ik was overigens de enige die het goud van Ireen Wüst op de 1500 meter van tevoren had voorspeld. Iedereen zei tegen me: ‘nee, misschien podium, maar winnen...’ Ik heb vanaf het begin gezegd: ‘nee jongens, Ireen gaat winnen. Dus die was voor mij niet onverwachts, maar ik denk dat het wel een onverwachte medaille was.”

‘Die heeft de 2 mooiste weken van haar leven gehad’

“Ik heb heel veel interviews voorbij zien komen, maar die van Irene Schouten na de 3 kilometer... Haar eerste goud, dat was wel heel bijzonder. Het was haar toch gelukt. Ze had zoveel druk op haar schouders. Moest het toch eventjes doen. Ook nog in de laatste rit. En vanaf dat moment zag je haar alleen maar genieten. Die heeft daarna volgens mij ook de 2 mooiste weken van haar leven gehad.”

'Je moet je hele leven opgeven'

Het gaat volgens Gerritsen ook niet alleen om de medailles. Sommige prestaties worden volgens de Ilpendamse absoluut niet op waarde geschat. “Dan kennen ze de competitie niet zo goed. Kunnen ze dus ook niet goed inschatten of iets knap is of niet. De competitie is moordend op sommigen onderdelen en mensen moeten ook eens beseffen wat bijvoorbeeld Niek van der Velden en Melissa Peperkamp opofferen voor hun sport.”

“Wij schaatsen gewoon lekker in Nederland. Zijn wel veel op trainingskamp. Ik ben wel eens 250 dagen in een jaar van huis geweest. Toch, mijn leven speelde zich af in Nederland. Als je toch iets in de sneeuw doet. Je moet echt je hele leven ervoor opgeven. Nog veel meer dan alle andere sporten, eigenlijk. Dat is echt een dingetje. Om dan ook nog eens 6e te worden op zo’n jonge leeftijd met zoveel concurrentie. Petje af.”

‘Dat wilde ik toch nog even kwijt’

Tot slot, het hoogtepunt van de Spelen. Buiten het schaatsen om. “Ik heb mijn ogen uitgekeken tijdens de oefening van de Amerikaanse kunstschaatser Nathan Chen. Die bij de mannen goud won. Ik zat mijn schoenen aan te trekken om ergens naar toe te gaan, maar verstijfde helemaal. Die heeft echt indruk op me gemaakt. Tja, dan toch schaatsen. Toch iets met ijs.”

Het is haar vergeven... Toch wil ze nog 1 medaille uitlichten. Die van Thomas Krol. “Hij is gewoon zoveel beter dan de rest. Kan met een ‘oké-race’ goud winnen. Terwijl er op die afstand echt de meeste druk stond. Ik vind het dan ook heel knap dat hij het toch heeft gehaald. Dat wilde ik toch nog even kwijt.”