Joy Beune ging door 'diep dal', maar bewijst nu: 'Ik ben niet alleen maar dát meisje''
Een geëmotioneerde Joy Beune vliegt haar trainer in de armen na het winnen van het WK allround. ©Getty Images

Joy Beune ging door 'diep dal', maar bewijst nu: 'Ik ben niet alleen maar dát meisje''

23:01, 11-03-2024 / Laatste Update: 09:17, 12-03-2024

Zoek op de naam Joy Beune en je krijgt te zien dat ze wereldkampioen is. Maar dat was afgelopen jaar vaak anders. Zeker toen ze op de ploegenachtervolging op twee verschillende toernooien persoonlijke blunders beging.

Maandagavond zat de schaatsster (24) bij talkshow Humberto. Ze blikte terug op haar recente wereldtitel allround, maar ook op wat er allemaal aan vooraf ging. "Het is onderdeel van mijn verhaal en dat zal het ook wel blijven, maar ik hoop dat ik nu ook heb laten zien dat ik niet meer alleen het meisje van die transponder of het meisje van die enkelsokjes ben."

'Ik ben door een diep dal gegaan'

Sterker nog, ze wil eigenlijk af van dat beeld. Hoe zeer ze ook snapt dat het nu eenmaal bij haar hoort. "Ik ben dit seizoen door een diep dal gegaan, maar ben er ook weer sterker uitgekomen. Ik hoop dat ik nu van die verhalen af ben. Het was een heel vervelende periode."

In die tijd kreeg Beune veel steun. "Ik kon lekker mijn verhaal en gevoelens kwijt bij mensen om me heen, maar ook bij psychologen bij de ploeg (ze schaatst bij Team IKO, waar ze ook honderd procent zeker blijft, red.). Die hebben mij er doorheen gesleept. Nu ben ik wereldkampioen geworden. Een droom van mij, al kan ik nog steeds niet helemaal bevatten dat ik het ben", zei Beune.

Vakantie

Nu het schaatsseizoen voorbij is, kan ze gaan genieten van een paar maanden vrije tijd. Hoe haar vakantieplannen eruit zien? "Ik moet de vakantie eigenlijk nog plannen. Ik moet nu nog twee weken bij de ploeg blijven. Clinics geven, dat soort dingen. Maar daarna heb ik eindelijk de tijd om een leuke vakantie te plannen."