Hoofdklasse-hockey op de schop: voortaan 4 kwarten in plaats van 2 helften

Martijn Baars • 14:23, 05-05-2017 / Laatste Update: 07:59, 05-01-2024

De Hoofdklasse van het hockey gaat volgend seizoen flink op de schop. De Nederlandse hockeybond heeft besloten om de speeltijd naar internationale normen aan te passen. Voortaan dus niet meer 2 helften van 35 minuten, maar 4 kwarten van 17,5 minuut.

In het buitenland wordt die speeltijd al langer gehanteerd en de bond verwacht dat de internationale hocheyfederatie de 4 kwarten per 2018 sowieso 'verplicht' gaat maken. Om daar op tijd op in te haken, voert de KNHB voor volgend seizoen al de regelwijziging in.

Pauzes

Tussen het 1e en 2e kwart en tussen het 3e en 4e kwart zit telkens een pauze van 2 minuten. De echte break van 10 minuten tussen het 2e en 3e kwart blijft staan.

Alleen in de Hoofdklasse

'De KNHB is van mening dat het op dit moment te ver gaat deze aanpassing ook op andere niveaus door te voeren. De KNHB wacht wat die niveaus betreft op een definitief besluit van de FIH en zal vervolgens overwegen of dit format in groter verband wordt doorgevoerd. Voorlopig verandert er niets in de overige competities en worden de wedstrijden in die competities regulier gespeeld in 2 x 35 minuten', meldt de bond op de website.