Keepster Sombroek helpt Nederlandse hockeysters naar olympische finale
i

ANP

Keepster Sombroek helpt Nederlandse hockeysters naar olympische finale

Martijn Baars • 20:45, 17-08-2016 / Laatste Update: 11:38, 07-01-2024

De Nederlandse hockeysters staan in de olympische finale! Na zinderende shoot-outs maakte Ellen Hoog de beslissende bal. Keepster Joyce Sombroek bleek de reddende engel. Zij hield Nederland, na gemiste shoot-outs van Ellen Hoog en Marloes Keetels, in leven. Hoog, die na een gelijke stand na 5 shoot-outs, nog een kans kreeg, maakte daarna wel de goal.

Fatima Mereira de Melo, voormalig tophockeyster van Nederland, gaf voor de start van de wedstrijd nog een waarschuwing af: kom niet achter tegen de Duitsers. Dat deden de Oranjespeelsters wel. Duitsland scoorde uit een rebound van de tweede strafcorner van de wedstrijd (Lisa Marie Schütze). En dat was eigen schuld, dikke bult. Nederland kreeg namelijk vlak daarvoor de eerste strafcorner, maar verprutste die volledig. Uit de tegenaanval kwam Duitsland op een 1-0 voorsprong.

Strafcorner Paumen

Gelukkig was Maartje Paumen, strafcornerspecialiste, in het tweede kwart wel scherp. Met een hoge push liet ze keepster Kristina Reynolds kansloos. Diezelfde Reynolds greep wel fantastisch in bij de volgende strafcorner van Paumen, die ze uit de kruising plukte.

Verpeste strafcorners

Het duidelijke veldoverwicht na rust, werd niet goed benut door de Nederlandse ploeg van bondscoach Alyson Annan. Kansen waren er (strafcorner nummer 3 werd ook al verpest) en een push van Kitty van Male ging voorlangs. Duitsland verdedigde het doelgebied alsof het heilig was en kwam er maar zelden uit. Halverwege het derde kwart mochten ook de Duitsers aanleggen voor een strafcorner, maar stak uitblinkster Lidewij Welten een stokje voor de ingestudeerde variant.

Shoot-outs

Het vierde kwart begon zenuwachtig aan beide kanten. Duitsland kreeg de eerste grote kans, toen Marie Mävers een enorme kans op een tip-in miste. Aan de andere kant kwam Nederland tot aan de cirkel, maar tot kansen leidde de druk niet. De 1-1 tussenstand, die al sinds het begin van het tweede kwart stond, bleef daardoor staan. Shoot-outs moesten uiteindelijk de beslissing gaan brengen.

Hopppaaa!! Hockeysters naar de finale! Wat een shoot-out! #hockey pic.twitter.com/ut2vTFekxt

— Roy Timm (@RTim_94) August 17, 2016

Superspannend

Een zenuwslopende shoot-out-serie leverde uiteindelijk de finaleplaats voor Nederland op. Joyce Sombroek, de keepster van de Oranje-ploeg, hield de hockeysters in leven. Ellen Hoog maakte uiteindelijk de beslissende bal. In de finale wacht de winnaar van de andere halve finale tussen Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland.

In de halve finale van de Olympische Spelen van Londen kwamen er ook al shoot-outs aan te pas om de finalist te brengen. Toen wonnen de Nederlandse hockeysters van Nieuw-Zeeland.