Jumbo begint (zonder Jutta Leerdam) met deze schaatsers aan voorbereiding: 'Sterk gemotiveerd'
Jac Orie zag dat Joep Wennemars (rechts) verlengde tot de Winterspelen van 2026. © Pro Shots

Jumbo begint (zonder Jutta Leerdam) met deze schaatsers aan voorbereiding: 'Sterk gemotiveerd'

08:02, 24-04-2024 / Laatste Update: 13:30, 26-04-2024

Schaatsteam Jumbo is dinsdag 23 april officieel begonnen aan het nieuwe seizoen. Dat deed het na een roerige winter, waarin een heuse leegloop volgde met als klap op de vuurpijl het veelbesproken vertrek van Jutta Leerdam. De grote vraag is nu: wie zijn er nog over bij Jumbo?

Naast Leerdam vertrokken onder anderen Antoinette Rijpma-de Jong, Merel Conijn, Jorrit Bergsma, Kai Verbij, Dai Dai N'Tab, Thomas Krol, Serge Yoro en Reina Anema. Daartegenover stond de komst van Isabel Grevelt, Sanne in 't Hof en de Belg Mathias Vosté, ook werd Joep Wennemars vastgelegd tot de Winterspelen van 2026 in Milaan.

Overzicht schaatsteams: welke schaatser zit bij welke ploeg in 2024/2025?

3 mei 2024, 09:05

Vakantie voor de schaatsers nu het seizoen afgelopen is? Dat valt nog tegen: een deel van de schaatsers is bezig met het tekenen van contracten bij nieuwe ploegen. Jutta Leerdam is bijvoorbeeld definitief weg bij Jumbo, maar heeft nog geen nieuwe ploeg. Tijd voor een overzicht.

Volgens onze berekeningen heeft Jumbo nu nog twaalf schaatsers in huis. Naast het eerder genoemde viertal zijn dat Merijn Scheperkamp, Beau Snellink, Tijmen Snel, Kars Jansman, Chris Huizinga, Mats Stoltenborg, Harm Visser en Chloé Hoogendoorn. Zij waren dinsdag óp skeelers aanwezig bij de start van het nieuwe seizoen van Jumbo-Visma - ook de talentenploeg van het geel-zwarte team deed mee.

"Sommigen hebben meer getraind dan anderen, nu moeten we alles weer opstarten, de 'schaatshoekjes' opzoeken. De basis moet opgepoetst worden, vooral op skeelers zie je snel waar de aandachtspunten zitten", sprak coach Jac Orie tegenover Schaatsen.nl. "Iedereen heeft er zin in en is sterk gemotiveerd."

Vertrek Jutta Leerdam

Maandag werd de schaatswereld opgeschrikt door het vertrek van Jutta Leerdam bij Jumbo. Haar contract liep officieel per 1 april af, maar er waren wel gesprekken over een verlenging. Die kwam er niet, omdat volgens commercieel directeur Sven Kramer 'niemand groter is dan de ploeg'.

Voor Leerdam voelde het vertrek als 'een mes in mijn rug'. Vooral omdat ze neergezet werd als diva, terwijl haar enige doel winnen is. De toekomst van Leerdam is ongewis, al zouden er gesprekken met Team IKO, de ploeg van Joy Beune, plaats hebben gevonden. Ook bestaat de mogelijkheid dat Leerdam zelf een team start.

Ze kan haar oude coach Kosta Poltavets bellen voor advies, niet voor een samenwerking. "Ik wil best advies geven of ergens ondersteunen waar dat kan. Maar intensief trainer worden, waarbij ik weer veel op het ijs moet zijn, daar heb ik geen interesse in", zei hij tegen Sportnieuws.nl. Oud-schaatsster Marianne Timmer ziet Leerdam best een eigen ploeg oprichten.