Dit is Tadej Pogacar: wielerfenomeen, bevriend met Van der Poel en relatie met collega-wielrenster
i

De "pas" 25-jarige Tadej Pogacar is hard op weg om één van de grootste wielrenners ooit te worden © Getty Images, Instagram Tadej Pogacar | Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Dit is Tadej Pogacar: wielerfenomeen, bevriend met Van der Poel en relatie met collega-wielrenster

17:31, 29-09-2024 / Laatste Update: 17:49, 29-09-2024

Wielerfans kunnen met renners als Tadej Pogacar hun geluk niet op. Vrijwel overal waar het wonderkind uit Slovenië aan de start verschijnt, wint hij niet alleen, maar speelt hij ook met de concurrentie. Dit is het verhaal van Pogacar, die de beste wielrenner ooit wil worden. In 2024 won hij zijn eerste WK op de weg.

Pogacar groeide op in het dorpje Komenda ten noorden van de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Als kind was hij vooral te vinden op het voetbalveld. Tot op een dag zijn oudere broer Tilen lid werd van de plaatselijk wielerclub. Niet veel later ging de negenjarige Pogacar mee met zijn broer en maakte hij voor het eerst kennis met de sport. Vanuit de club kreeg hij een fiets te leen waar hij zijn eerste meters mee maakten, de rest is geschiedenis.

"Tamau"

De eerste jaren zag het er niet naar uit dat Pogacar een groot wielertalent schuil hield. Hij was erg klein en moest altijd vechten om bij te blijven. Daar heeft hij zijn bijnaam Tamau ('kleine jongen' in het Sloveens) aan te danken.

Net als in Nederland worden de meeste wedstrijden in Slovenië op vlak terrein verreden, waar hij op dat moment niet tot zijn recht kwam. Juist in koersen bergop werd duidelijk dat Pogacar veel meer in zijn mars had. Daarbij waren de welbekende plukjes haar die uit zijn helm steken al vroeg te zien.

Pogacar breekt door als toptalent

Vanaf de junioren maakte Pogacar de overstap naar Ljubljana Gusto Xaurum. Langzaam maar zeker werd bij de continentale Sloveense ploeg duidelijk dat zij een unieke renner in de gelederen hadden. In 2018 toonde Pogacar zijn talent voor het rondewerk door de Ronde van de Toekomst te winnen. UAE Team Emirates was overtuigd van zijn kwaliteiten en besloot hem vast te leggen.

Bij zijn nieuwe team maakte hij direct veel indruk tijdens zijn debuutseizoen. Pogi beleefde zijn doorbraak voor het grote publiek tijdens de Vuelta a España. Daar verraste hij vriend en vijand door drie etappes en het jongerenklassement te winnen. Daarbij bekroonde hij zijn sterke optreden met een knappe derde plaatst in het eindklassement.

De befaamde tijdrit in de Tour de France

In de Tour de France van 2020 leek Primoz Roglic iedereen af te troeven met een sterk blok van Jumbo-Visma om zich heen. Pogacar verbaasde door al drie weken in topvorm rond te rijden, maar leek in Roglic zijn meerdere te moeten erkennen.

In een historische tijdrit op de voorlaatste dag presteerde Pogi echter het onmogelijke. Hij boekte met overmacht de winst in de tijdrit, en reed zijn landgenoot uit de gele trui. In Parijs mocht hij op de bovenste trede van het podium klimmen, waarmee hij de jongste naoorlogse winnaar werd.

Tadej Pogacar (r) verslaat landgenoot Primoz Roglic (l) en wint zo voor de eerste keer de Tour de France in 2020 © Getty Images

Jonas Vingegaard

Een jaar later verdedigde Pogacar zijn gele trui met verve. Hij liet zien op dat moment op eenzame hoogte te staan als ronderenner. De laatste twee edities van de Ronde van Frankrijk moest hij echter genoegen nemen met een tweede plaats achter een ander fenomeen Jonas Vingegaard.

Van alle markten thuis

Na de successen in de Ronde van Frankrijk ging Pogacar zich meer richten op de eendagsklassiekers. Met meerdere overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije als resultaat.

Met name zijn magistrale winst in de Ronde van Vlaanderen in 2023 zorgde in de wielerwereld voor de nodige verbazing. Tijdens de kasseienkoers werden gespecialiseerde renners als Mathieu van der Poel en Wout van Aert volledig overklast door de Sloveen. Tot op heden heeft Pogacar op 25-jarige leeftijd al zes monumenten op zijn naam geschreven. Daarmee is hij hard op weg om in de voetsporen te treden van grootheid Eddy Merckx.

De Belgische grootheid steekt niet onder stoelen of banken hoe hij naar Pogacar kijkt. "Ik kan het niet genoeg herhalen: wat een renner is Pogačar! Hij is meer dan een kampioen. We moeten ons goed realiseren wat hij heeft bereikt", vertelt Merckx tegenover L'Equipe.

Relatie met wielrenster

Pogacar is sinds 2021 verloofd met collega-wielrenster Urska Zigart. Met haar nationale titel in het tijdrijden in 2022 zien ook over sterke benen te beschikken. Het Sloveense koppel kwam elkaar voor het eerst tegen in 2017 bij de wielerploeg ROG-Ljubljana, waar ze beiden onder contract stonden. Zigart is twee jaar ouder en dat zorgde dat bij haar eerst voor wat twijfel, maar toen hij eindelijk achttien werd, gingen ze samen op date.

Het koppel kan veel steun bij elkaar vinden als collega-wielrenners. Pogacar laat weten enorm dankbaar te zijn voor haar. "Zij is een enorme hulp voor mij, meer dan ik kan toegeven. Zonder haar zou ik niet kunnen doen wat ik doe, zij maakt mijn leven makkelijker op de fiets", vertelde Pogacar nadat hij dit jaar Strade Bianche won.

Bevriend met Van der Poel

De Sloveen kan het al langere tijd goed vinden met Van der Poel. Het respect tussen de beste renners van dit moment is zeer groot. Maar de twee lijken elkaar ook goed te begrijpen. Beide renners vervelen zich snel en hebben plezier in het koersen hoog in het vaandel staan. Wellicht dat ze om die reden ook zo kunnen genieten van elkaars prestaties.

Waanzinnig seizoen

Dit jaar stond voor Pogacar in het teken van het winnen van de dubbel Ronde van Italië - Ronde van Frankrijk. Hij maakte zijn debuut in de Giro en maakte zijn favorietenrol meer dan waar. Met groot vertoon van macht reed hij al zijn concurrenten in de vernieling. Het leverde zes ritzeges en een voorsprong van bijna tien minuten in het algemeen klassement op.

Tour de France

De concurrentie in de Tour de France was van een totaal ander niveau. Met onder meer Vingegaard, Primoz Roglic, Remco Evenepoel, Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart, Egan Bernal en Jai Hindley stonden er veel renners aan de start die al een grote ronde op hun naam hebben. En zij hadden geen van alleen de Giro in hun benen. Toch was de Tour de France ook 'gewoon' prooi voor Pogacar in het waanzinseizoen 2024. Met als kers op de taart de regenboogtrui in Zürich.

Geen Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Parijs dan, een koers die maar eens in de vier jaar gereden wordt? Die reed Pogi niet. De officiële reden: hij was vermoeid. Maar kenners wisten wel beter: hij toonde zich solidair aan zijn verloofde, die niet geselecteerd werd door de Sloveense ploeg voor de Spelen. Zodoende kon Remco Evenepoel, zo'n ander groot talent, het goud ophalen in Parijs. Van het inmiddels heilig verklaarde drietal Pogacar, Van der Poel en Evenepoel zullen we nog veel plezier aan gaan beleven.