Tour de France 2021 zit erop: zo deden de Nederlanders het in Frankrijk
i

Getty Images

Tour de France 2021 zit erop: zo deden de Nederlanders het in Frankrijk

Eimert Pruis • 10:54, 19-07-2021 / Laatste Update: 00:59, 06-01-2024

De Tour de France van 2021 zit er weer op. Na 21 etappes zwoegen en zweten maken we voor Nederland de balans op. Welke Nederlandse wielrenners kleurden de Tour en wie viel tegen?

Allereerst was er natuurlijk Mathieu van der Poel. De Nederlandse kopman van Alpecin-Fenix gebruikte de Tour de France als voorbereiding op de Olympische Spelen, waar hij wil schitteren op de mountainbike. Het werd hem door veel mensen niet in dank afgenomen dat hij niet meer opstapte in 9e etappe.

Daarvoor had Van der Poel wel laten zien uit wat voor hout hij was gesneden. Moest hij de 1e etappe nog laten aan Julian Alaphilippe in de 2e rit was hij op de Muur van Bretagne veruit de beste. Hij veroverde daarmee de gele trui en stond die pas na de bergetappe in rit 8 af aan de uiteindelijke winnaar Tadej Pogacar. Toen hij het geel niet meer droeg vond hij het ook meteen mooi geweest.

Bauke Mollema

We hadden dit jaar niet 1 maar 2 Nederlandse etappezeges. Bauke Mollema kleurde de Tour met veel aanvallen en was hij er al een paar keer dicht bij tot aan de etappe naar Quillan. De 14e rit was op zijn lijf geschreven. Hij reed ruim 40 kilometer solo en bekroonde zijn mooie dag met ritwinst.

Wout Poels

We hadden dit jaar ook een Nederlandse troef voor de bollentrui: Wout Poels. De renner van Bahrain Victorious veroverde in de 8e etappe de bergtrui. Hij eindigde in die rit als 5e. Een etappe later moest hij de bekende trui alweer afstaan aan Nairo Quintana. Pas na de 15e rit naar Andorra heroverde hij het bollentricot. In die etappe finishte hij knap als 3e. Vlak voor Parijs moest Poels strijdend opgeven. Pogacar was ook in het bergklassement een klasse apart.

Ide Schelling

Nu vergeten we bijna dat we nog een andere Nederlandse bollentruidrager hadden. Ide Schelling is de naam. In de openingsrit kleurde hij de aanval en dat leverde hem de bergtrui op. De debutant van BORA - hansgrohe reed vervolgens tot aan de 8e etappe in de witte met rood gestipte trui.

Wilco Kelderman

Ploeggenoot van Schelling en diens kopman Wilco Kelderman was zeer constant deze Tour. In de openingsetappes liet hij al zijn goede vorm zien met een 5e en 4e plaats. Vervolgens eindigde hij ook in de bergetappes vooraan. Bij het echte klimgeweld moest hij toppers als Pogacar, Richard Carapaz en Jonas Vingegaard voorrang geven. Niettemin een zeer knappe Tour de France voor Kelderman. En wat nog mooier is, hij heeft nu in alle grote ronden de top 5 gehaald.

Danny van Poppel

Op sprintersgebied hadden we deze Tour niet veel in te brengen. Danny van Poppel was 1 van de Nederlandse sprinttroeven. Hij kon zich echter niet mengen in het echte sprintersgeweld. Mark Cavendish was wat dat betreft een klasse apart. Toch kwam Van Poppel nog tot een 5e plaats in de 13e rit naar Carcassonne. In Parijs sprintte hij naar de 6e plaats, al dacht hij zelf dat er meer in had gezeten.

Jumbo-Visma

De Nederlandse wielerploeg Team Jumbo-Visma kende uiteindelijk een zeer succesvolle Tour de France. Het begon nog rampzalig met het uitvallen van kopman Primoz Roglic en Robert Gesink. Later volgde ook bijvoorbeeld Steven Kruijswijk. Maar waar de ene afviel stond de ander op. Het Deense wielertalent Jonas Vingegaard toonde zich aan de wereld. Hij eindigde heel knap als 2e in het algemeen klassement. De best of the rest dus. Daarnaast had Jumbo-Visma een alleskunner in Wout van Aert. De Belg was ongelooflijk in Frankrijk. Hij won een bergetappe, een tijdrit en alsof het niets was sprintte hij ook nog naar de winst op de Champs-Élysées. Jumbo-Visma verdiende uiteindelijk veel in deze Tour en eindigde in het geldklassement op plek 2. In het ploegenklassement werd brons veroverd.

Teleurstellingen

Er waren natuurlijk ook teleurstellingen voor de Nederlandse renners deze Tour. Wat te denken van het vroeg uitvallen van Robert Gesink. De Nederlander viel in de 3e etappe en brak zijn sleutelbeen. In de beginfase van de Tour waren sowieso veel valpartijen. Eentje sprong erbovenuit. Een belachelijke valpartij in de openingsetappe, veroorzaakt door een vrouw met een bordje.. Steven Kruijswijk kon zich ook niet laten gelden deze Tour. Hij was de hulp van eerst Roglic en later Vingegaard. Maar echt helpen in het hooggebergte deed hij niet. Hij verliet uiteindelijk ziek de Tour.

Verder hadden we nog renners als Mike Teunissen, Cees Bol, Nils Eekhoff, Joris Nieuwenhuis, Dylan van Baarle en Boy van Poppel. Coureurs die niet echt een rol speelden, al deed Van Baarle het nog keurig in de laatste tijdrit. Van Cees Bol werd meer verwacht in het sprintwerk. De andere renners moesten vooral ervaring opdoen en is het al knap dat ze Parijs haalden. Al met al kunnen we wel stellen dat het voor Nederland een uiterst succesvolle Ronde van Frankrijk was.