WK afstanden | Dit zijn de uitslagen van de Nederlanders op alle afstanden in Calgary
Kjeld Nuis was dolblij door op de slotafstand (1500 meter) nog zilver te pakken. © Getty Images

WK afstanden | Dit zijn de uitslagen van de Nederlanders op alle afstanden in Calgary

01:09, 19-02-2024 / Laatste Update: 01:09, 19-02-2024

De WK afstanden in de Canadese stad Calgary. zitten erop. Veel Nederlandse schaatsers deden een gooi naar goud. Van donderdag 15 februari tot en met 18 februari werden alle afstanden verreden. Check hieronder de uitslagen.

1500 meter mannen: gouden zilver voor Kjeld Nuis

Kjeld Nuis greep voor het eerst zilver op 1500 meter bij de WK afstanden. Hij was er dolblij mee, niet omdat hij die plak nog niet had, maar omdat hij wist dat Jordan Stolz een schaatsfenomeen is en onverslaanbaar is. Het voelde voor hem dus ook als een gouden zilver. Wesly Dijs schaatste naar de vijfde plaats, Patrick Roest stelde teleur met een dertiende tijd. 

1500 meter vrouwen: dubbel succes Joy Beune

Wie had dat gedacht? Joy Beune reedt op zondag ook nog de 1500 meter, nadat ze de 5 kilometer had gewonnen. Tot haar grote verbazing won ze brons, achter klasbak Miho Takagi en de Chinese Mei Han.

10.000 meter mannen: geen Nederlanders op podium

Patrick Roest (vierde) en Jorrit Bergsma (vijfde) eindigden ver achter wereldkampioen Davide Ghiotto. Toch was er half Nederlands succes, want good old Ted-Jan Bloemen pakte zilver op de langste afstand van deze WK afstanden.

5000 meter vrouwen: Joy Beune verrast Irene Schouten

Irene Schouten leek op de 5000 meter haar perfecte WK te voltooien. De 5 kilometer is haar afstand, maar goud won ze niet. Joy Beune ging er brutaal met haar eerste persoonlijke wereldtitel vandoor. Beune opende verrassend en hield op het einde net genoeg over. Super knap!

Mass start vrouwen: ongelofelijke Irene Schouten

De mass start bij de vrouwen was ongelofelijk. Je moet het zien om het zelf te geloven. Irene Schouten werd wereldkampioen, maar vraag niet hoe. De Nederlandse schaatsster viel in de eerste ronde, moest in d'r eentje terugknokken en dankte het beulswerk van landgenote Marijke Groenewoud. Ze sprintte in de laatste meters over Ivanie Blondin heen en pakte alsnog het goud, waanzinnig!

1000 meter vrouwen: Jutta Leerdam redt het niet

De 1000 meter voor vrouwen leverde Nederland alleen brons op. Jutta Leerdam had de laatste maanden last van enkelproblemen en verscheen niet als topfavoriete aan de start. Miho Takagi wel. De Japanse olympisch kampioene op de dubbele sprint zegevierde. Leerdam werd derde, Antoinette Rijpma-De Jong vierde en Isabel Grevelt zesde.

1000 meter mannen: oude krijger Kjeld Nuis

Bij de 1000 meter voor mannen stond er weer geen maat op Jordan Stolz, die de derde tijd ooit reed. Kjeld Nuis kwam twee weken terug ten val en dat verstoorde zijn voorbereiding op dit toernooi. Toch perste hij er nog een rit uit die goed genoeg was voor brons. Tim Prins werd vijfde, Jenning De Boo zestiende.

Mass start mannen: geen medaille

De mass start bij de mannen werd een teleurstelling voor Nederland. Natuurlijk stond er geen maat op Bart Swings, de Belgische specialist. Maar Bart Hoolwerf was de enige Nederlander in de finale, omdat Marcel Bosker naar eigen zeggen een oneerlijke halve finale reed. Maar Hoolwerf werd 'maar' vijfde.

500 meter mannen: Jordan Stolz is niet te stoppen

Jordan Stolz is wereldkampioen geworden op de 500 meter. De nog altijd pas 19-jarige Amerikaan is nu al een legende aan het worden. Met zijn winnende tijd van 33,69 reed hij een baanrecord in Calgary. 

Stefan Westenbroek reed een hele verdienstelijke 500 meter en werd de beste Nederlander. Hij eindigde op zijn WK-debuut op plek zes. Hij hield bijvoorbeeld Jun-Ho Kim achter zich. De twee andere Nederlanders, Jenning de Boo en Janno Botman, eindigden buiten de top tien en stelden daarmee licht teleur.

500 meter vrouwen: Kok pakt op grandioze wijze goud

Femke Kok heeft met een kunstwerk goud gepakt op de 500 meter tijdens de WK afstanden. De Nederlandse schaatsster reed al haar concurrenten aan gort en mag zich weer wereldkampioene noemen. Kok reed met 36,83 ook nog eens een Nederlands record. Ze bleef al haar concurrenten dik voor. Min-Sun Kim werd op 0,36 seconde tweede. Kimi Goetz, tegen wie Kok reed in de allerlaatste rit op de 500 meter, pakte het brons.

Ploegenachtervolging mannen: 'Bittere pil'

De Nederlandse mannen kwamen niet in de buurt van de medailles op de ploegenachtervolging. "Toch wel een bittere pil", zei Beau Snelling na afloop van hun rit. Ze eindigden op plek vijf, met meer dan vijf seconden achterstand op winnaar Italië. "Als je ziet hoe die kunnen trainen en zulke successen vieren, dan hebben we in Nederland wel wat huiswerk te maken voor de Olympische Spelen over twee jaar."

Ploegenachtervolging vrouwen: goud op vervloekte afstand

Het ging dit seizoen al een paar keer mis voor de Nederlandse vrouwen op de ploegenachtervolging. Door een ontbrekende transponder en een te blote enkel werd Nederland door 'de schuld' van Joy Beune twee keer gediskwalificeerd. Maar op de WK afstanden zette Beune alles recht. Samen met Irene Schouten en Marijke Groenewoud won ze het goud.

3000 meter vrouwen: goud voor Schouten

Irene Schouten won op de 3000 meter vooral door de loting. Ze reed de laatste rit en wist dus precies wat ze nodig had om de snelle tijd van de verrassende nummer twee Isabella Weidemann te verbeteren. Dat lukte, waardoor Schouten voor het eerst in haar carrière wereldkampioen op de 3000 meter werd.

5000 meter mannen: perfecte Patrick Roest

Bij de mannen begon Nederland ook meteen met een gouden medaille. Patrick Roest maakte zijn favorietenstatus meer dan waar. Hij reed ruim een seconde sneller dan zijn concurrent op de vijf kilometer: Davide Ghiotto. Ted-Jan Bloemen stelde op zijn thuisbaan teleur met een vijfde plek.

Teamsprint vrouwen: los zand

Over de Nederlandse vrouwen op de teamsprint kunnen we kort zijn: het was los zand. Antoinette Rijpma-de Jong reed door het harde tempo van Jutta Leerdam en Marrit Fledderus de hele teamsprint alleen. Daarmee vielen ze buiten de medailles, waar Erben Wennemars eigenlijk zilver had voorspeld.

Teamsprint mannen: verschil van 0,002 seconde

De teamsprint bij de mannen werd een waar spektakel. Nederland moest in de eerste rit meteen rijden en scherpte het wereldrecord aan naar 1:17.18. Jenning de Boo, Janno Botman en Tim Prins hoopten dat dat genoeg zou zijn voor goud, maar uiteindelijk moesten ze op 0,002 seconde afstand van Canada genoegen nemen met zilver.