Hoogste amateurcompetities worden niet uitgespeeld als we op 10 april niet kunnen starten

3 februari 2021

Rob Voss

De KNVB heeft een routekaart gemaakt waarin duidelijk worden hoe het ervoor staat met het amateurvoetbal. Daarin valt te lezen dat de competities op de hoogste amateurniveaus uiterlijk in het weekend van 10 en 11 april moet worden hervat.


Als dat niet lukt, dan worden de competities niet uitgespeeld.

Regio Cup
De voetbalbond besloot dinsdag al dat de competities van de wat lagere elftallen niet meer worden hervat. Die teams, uitkomend in de zogenoemde B-categorie, gaan zodra de overheid dat toelaat aan de slag in de Regio Cup: kleinschalige en regionale toernooien voor amateurverenigingen, met minder lange reisafstanden en de kans op lokale derby’s.

Hoop op promotie/degradatie
Het is de bedoeling dat de hoogste amateurteams, uitkomend in de A-categorie, 1 seizoenshelft gaan afmaken. "In dat geval geeft het sportieve aspect de doorslag (eerdere wedstrijden zijn niet voor niets gespeeld) en dan zijn promotie en degradatie nog mogelijk", aldus de KNVB, die als 2e voorwaarde stelt dat teams in aanloop naar 10 en 11 april 4 tot 5 weken zonder beperkingen kunnen trainen om goed voorbereid aan de hervatting van de competitie te beginnen.

Voor de jeugd uitkomend in de categorie A is de uiterste startdatum van de competities in het speelweekend van 17 en 18 april. Omdat het grootste deel van deze teams op dit moment al zonder beperkingen kunnen trainen, geldt voor hen een kortere voorbereidingsperiode van 2 tot 3 weken.