Rel in amateurvoetbal: KNVB gooit Barendrecht uit play-offs na ‘matchfixing’

5 juni 2023

Pro Shots
Barendrecht

Niet Barendrecht, maar SteDoCo gaat de nacompetitie in. Barendrecht krijgt 4 punten in mindering en kan daarom een terugkeer naar het hoogste niveau in het amateurvoetbal vergeten. Dat heeft de tuchtcommissie van de KNVB aan de clubs laten weten. De derdedivisieclub krijgt die straf na een soort van matchfixing.


Barendrecht verloor zaterdag 27 mei opzettelijk met 3-4 van GVVV, terwijl de nummer 3 van de Derde Divisie een paar minuten eerder nog op 3-1-voorsprong stond. Barendrecht pakte door de curieuze slotfase een ticket voor de nacompetitie. Voor dat trucje wordt Barendrecht nu gestraft.

Lang onderzoek
9 dagen onderzoek had de voetbalbond nodig, de play-offs werden met een week uitgesteld en maandagavond deed de tuchtcommissie dan eindelijk uitspraak. Net als het Noord-Hollandse HSV Heiloo in 2018 krijgt Barendrecht 4 punten in mindering en speelt het daarom niet in de nacompetitie.

Klager Sparta Nijkerk krijgt nog niks
Het opmerkelijke van het hele verhaal is dat nu niet Sparta Nijkerk - dat naar de aanklager van de KNVB stapte - maar SteDoCo de nacompetitie om een plek in de Tweede Divisie in mag. Barendrecht zou in theorie in beroep kunnen gaan, maar doet dat bewust niet.