Renner Joris Nieuwenhuis ruilt weg in voor het veld: ‘Heb risico’s nemen niet in me’

30 september 2022

Joris Nieuwenhuis is per direct gestopt als wegwielrenner bij DSM. De 26-jarige prof gaat zich bij de Baloise-Trek Lions-ploeg richten op het veldrijden.


Dat is het team van de legendarische Sven Nys. Nieuwenhuis was 4 jaar prof en reed onder meer 2 keer de Tour de France. Hierin was hij vooral onderdeel van de sprinttrein. De voorbije maand reed hij nog mee in de Vuelta. In deze Ronde ondersteunde hij Thymen Arensman bij diens successen.

In de Wielerflits Podcast onderbouwde Nieuwenhuis zijn keuze om te switchen naar het veldrijden. Onder meer om constant te moeten wringen, beuken en azen op het voorste plekje in het peloton, ging hem tegenstaan. Daar waar toppers als Wout van Aert, Mathieu van der Poel en Tom Pidcock de omgekeerde route namen, volgt Nieuwenhuis zijn hart.

Laatste weken op de weg
"Ik heb best een goed voorjaar gereden, maar ik kwam erachter dat mijn zwakke punt ligt in de positionering", aldus Nieuwenhuis in de eerder benoemde podcast. "Ik merkte gewoon dat ik als persoon zo niet ben. Ik heb het niet in me om al die risico's te nemen."

Nieuwenhuis, die toegaf van origine een BMX'er te zijn, debuteerde dit jaar nog in Parijs-Roubaix, naar eigen zeggen zijn droomkoers. Hier eindigde hij 39ste maar liefst 6 plekken voor zijn jeugdheld, het Tsjechische fenomeen Zdenek Stybar.

Nieuwenhuis' laatste wedstrijd op de weg was de Omloop van het Houtland, van een week geleden. Hij kon bij Intermarché-Wanty-Groupe Gobert het koersen op zowel de weg als het veld combineren, maar zag daar van af. De NOS sprak een jaar terug uitgebreid met Nieuwenhuis, lees hier meer.