Diego Maradona is dood. De voormalig stervoetballer overleed woensdag op 60-jarige leeftijd. De Argentijn betoverde de voetbalwereld met zijn spel, maar kwam in zijn leven net zo vaak in opspraak vanwege zijn gedrag en drugsverslaving. Sportnieuws.nl zet de belangrijkste momenten van Maradona op een rijtje. Dit mag je nooit meer vergeten.
Laten we positief beginnen: de naam van Maradona wordt voor altijd genoemd in het rijtje van mogelijke beste voetballers ter wereld OOIT. Samen met legendes als Johan Cruijff, Pélé, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. In Argentinië weten ze het wel: Maradona is de grootste aller tijden.
Napoli
In Europa werd hij wereldberoemd bij Napoli. In 1987 en 1990 bezorgde hij de Napolitaanse club de nog altijd enige 2 kampioenschappen in de Serie A. Daar is Maradona god, koning en keizer tegelijk.
Doelpunt van de eeuw
Maradona was ook de maker van de 'goal van de eeuw'. Op het WK van 1986 in de kwartfinale tegen Engeland soleerde hij vanaf eigen helft en maakte hij de 1-0. Check maar, geniaal!
Hand van God
In diezelfde wedstrijd maakte hij tegelijkertijd ook zijn beroemdste goal van allemaal. Hij was tegen Engeland namelijk ook verantwoordelijk voor de 2-0, maar die maakte hij met zijn hand. De scheidsrechter zag het niet, zijn grensrechter ook niet. En aangezien er nog geen VAR was, ging zijn goal de boeken in als 'de Hand van God'. Mede door deze goals werd Argentinië onder Maradona's leiding wereldkampioen in 1986.
Live is life
Niet zo mooi, maar wel net zo legendarisch is Maradona's warming up tijdens het UEFA Cup-duel van Napoli bij Bayern München. Met losse veters en een nonchalante houding houdt hij de bal hoog en doet hij wat trucjes met door het stadion het nummer 'Live is Life' van Opus.
Doping
Dan de mindere momenten van Maradona's leven. Te beginnen met zijn dopinggebruik. In zijn carrière kon hij maar moeilijk van de cocaïne afblijven. Hij werd liefst 3 keer betrapt op het gebruik van doping. In 1991 bij Napoli voor het eerst. Dat leverde hem een schorsing van 15 maanden op. 3 jaar later na Argentinië-Nigeria werd er een andere verboden stof (efedrine) aangetroffen in zijn urine. Weer een schorsing van 15 maanden. Op het einde van zijn carrière was het weer raak met cocaïne: Na de wedstrijd Boca Juniors-Argentinos Juniors werd er bij de toen 36-jarige Maradona weer coke aangetroffen.
Zijn levensstijl ná het voetbal
Maradona genoot dus al vroeg van het leven en ging daar ook na zijn carrière vrolijk mee door. Meerdere keren werd hij met spoed in het ziekenhuis opgenomen omdat hij weer iets had: hartproblemen, leverproblemen (door de alcohol en overgewicht) en andere zaken. In 2004 vreesde heel Argentinië al eens voor zijn leven, maar krabbelde hij wonder boven wonder weer op.
Niet succesvol als trainer
Na het voetbal probeerde Maradona het ook regelmatig als trainer van verschillende clubs. Nergens had hij écht succes. Ook niet als bondscoach van Argentinië op het WK van 2010, waar het land in de kwartfinale tegen Duitsland eraf ging, toen ook al met Messi in de gelederen. Hij coachte geen grote clubs. Zijn 'erelijst' bestaat uit Gimnasia, Dorados de Sineloa, Fujairah SC, CD Riestra, Al Wasl, Racing Club en Textil Mandiyú.
Zijn band met Fidel Castro
Maradona was ook een communist in hart en nieren. Hij had een zeer goede band met de Cubaanse dictator Fidel Castro, die toevallig genoeg óók op 25 november overleed.
Rust zacht, Pluisje
Maar al met al heeft hij het voetbal een hoop gegeven. Niet voor niks wordt hij zoals gezegd in het rijtje van de grootsten ter aarde genoemd. Met zijn (te vroege) dood verliest de voetbalwereld 1 van zijn beste spelers aller tijden. Rust zacht, Pluisje!