46-jarige turnster uit Oezbekistan gaat in 2024 voor 9e Olympische Spelen

11 mei 2022

Getty Images
46-jarige-turnster-oksana-chusovitina-gaat-in-2024-voor-9e-olympische-spelen-turnen

Turnster Oksana Chusovitina bereidt zich voor op haar 9e (!) Olympische Spelen. De 46-jarige Oezbeekse, die ook jaren voor Duitsland uitkwam, kondigde vlak na haar optreden bij de Olympische Spelen in Tokio haar officiële afscheid aan, maar heeft zich bedacht.


De afgelopen maanden kwam ze al in actie tijdens diverse wereldbekerwedstrijden om zich voor te bereiden op de Aziatische Spelen, waar ze een medaille hoopte te veroveren voor Oezbekistan.

Verplaatsing voor corona
"Ik kan mijn carrière gewoon niet afsluiten zonder een medaille voor Oezbekistan", zei ze daarover. Nu de Aziatische Spelen vanwege de coronapandemie zijn verplaatst naar 2023 besloot Chusovitina dat ze nog wel een jaar langer door kan gaan: tot Parijs 2024.

Chusovitina deed al aan 8 Olympische Spelen mee: een record in het turnen. In 2008 greep ze bij de Spelen in Beijing zilver op het onderdeel sprong en in 1992 won ze tijdens haar debuut goud in de landenwedstrijd met het Unified Team, een gezamenlijk team met sporters uit de diverse voormalige Sovjet-Republieken. Ze heeft daarnaast ook 9 WK-medailles gewonnen op het onderdeel sprong.