🎥 | Belgische sportjournalist op non-actief na respectloze taal over basketbalvrouwen

8 augustus 2021

Sportverslaggever Eddy Demarez heeft iets uit te leggen en kan een excuus gaan bedenken. De Belgische sportjournalist is door de omroep VRT op non-actief gesteld na lelijke uitspraken over het Belgische vrouwenbasketbalteam. Demarez dacht dat een livestream op Facebook al was gestopt. Dat bleek niet het geval en dus konden kijkers zijn respectloze taal meeluisteren.


"Gepoept zal er niet geweest zijn he? Ik denk dat er 1 hetero in dit team zit", zei Demarez. Poepen is Vlaams voor het bedrijven van de liefde. Demarez zei dit nadat hij al uit de studio was vertrokken. Hij ging los op het moment dat the Belgian Cats, zoals het team genoemd wordt, een feestje vierde.

'Kan je niet zeggen, man'
Ook kregen de atleten individueel ervan langs. "Dat is een manneke", zei hij over een speelster. Over het postuur van een andere speelster ging Demarez los door te zeggen dat zij ook wel 'the mountain' wordt genoemd.

Dat alles leidde tot een non-actief stelling. "We gaan met Eddy in gesprek. In die tussentijd zal hij geen programma's meer van commentaar voorzien", schreef VRT in een verklaring. De speelsters van de basketbalploeg reageerden ook verontwaardigd.

Leuk ontvangst
"Bedankt! Dit kan ik er niet bij hebben" en "leuk thuis komen zo" waren veelgelezen reacties. Demarez zelf heeft aangegeven te ver te zijn gegaan. Ook wil hij zijn persoonlijke excuses graag overbrengen. De Belgische basketbalsters vonden in de kwartfinale tegen gastland Japan hun Waterloo op de Spelen. Zaterdag landde de ploeg weer in België.