IOC-baas: ‘Deelname Russen en Belarussen aan Olympische Spelen geen probleem’

28 maart 2023

ANP
thomas-bach

Volgens de IOC-baas Thomas Bach is deelname van sporters uit Rusland en Belarus geen probleem. "Het werkt", zei de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité bij het begin van een 3-daagse vergadersessie waar dit verhitte onderwerp op de agenda staat.


Als het aan de IOC-baas ligt kunnen Russen en Belarussen terugkeren in internationale competities, maar wel onder voorwaarden. Zeker omdat in veel sporten de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 al is begonnen. Maar de oorlog in Oekraïne zorgt voor veel weerstand tegen zijn mening.

'Het werkt'
"Deelname van sporters met een Russisch of Belarussisch paspoort in internationale competities werkt", zei Bach dinsdag. "We zien dat bijna elke dag in bijvoorbeeld tennis, wielrennen en tafeltennis. We zien het in Europa, in de VS en op andere continenten. Nergens hebben zich incidenten voorgedaan."

Neutrale vlag
Russen en Belarussen komen in sommige sporten uit onder neutrale vlag, wat soms tot boze reacties leidde van andere sporters. "Maar de regeringen van de landen waar gesport wordt verstrekken visa, op een enkele uitzondering na. In andere gevallen worden werkvergunningen geregeld", zei Bach over de sportdeelname van Russen.

'Politiek moet geen invloed hebben'
Een aantal landen boycotte onlangs de WK boksen voor vrouwen al uit protest tegen de aanwezigheid van sporters uit Rusland en Belarus. Een grote groep schermers riep daarnaast op vast te houden aan de ban. Maar de Duitser vindt dat politiek geen invloed moet hebben op sport: "Atleten moeten niet gestraft worden op basis van hun paspoort. We zullen niet in staat zijn een oplossing te vinden die iedereen tot tevredenheid stemt. Daar moeten we mee leven." Wordt vervolgd!