Niek Kimmann enig lichtpuntje op zwarte olympische dag voor BMX’ers

30 juli 2021

ANP
Twan van Gendt

Niek Kimmann heeft even vriend en vijand verbaasd door na zijn ongelukgewoon de finale te halen bij het BMX op de Olympische Spelen. Kimmann won de 1e heat en werd 3e en 2e in de heats daarna. Kimmann zorgde zo voor een lichtpuntje op een zwarte olympische dag voor de BMX'ers. Wereldkampioen Twan van Gendt en Joris Harmsen stelden namelijk teleur en misten de finale.


Ook bij de vrouwen was er een deceptie. Laura Smulders kwam ten val en haalde de finale niet. Net als haar zusje Merel en Judy Baauw.

Het was extra knap voor Kimmann. De Nederlander kwam eerder in Tokio hard in botsing met een blinde official. Huilend dacht hij dat zijn Olympische Spelen voorbij was, maar dankzij pijnstillers besloot hij toch te BMX'en.

Nederlanders schakelen elkaar uit
In de 1e heat van Harmsen en Van Gendt zaten de Nederlanders elkaar in de weg. In de 1e bocht beukte Van Gendt Harmsen uit de baan en daardoor kwamen ze allebei dik laatste te liggen, waarna Van Gendt het opgaf en energie spaarde voor de overige heats. Harmsen kon ook niets meer uitrichten.

In de 1e heat van Kimmann startte hij uitstekend en lag hij na bocht 1 op kop. Dat gaf hij niet meer uit handen. Ook in de 2e heat slaagde Kimmann erin om uit het gedrang te blijven. Hij eindigde uiteindelijk als 3e.

Waar Kimmann lekker bezig was lukten Harmsen en Van Gendt het maar niet. Vooral een grote domper voor Van Gendt. De Nederlandse wereldkampioen kwam in de 2e heat niet in de buurt van een goede klassering en wist genoeg.

De finale is later op vrijdag.