Nóg een medaille deze nacht voor Nederland: zilver voor de vrouwen vier-zonder

Robert Hüsken • 05:21, 28-07-2021 / Laatste Update: 16:15, 07-01-2024

De roeisters van de vrouwen vier-zonder hebben zilver veroverd op de Olympische Spelen van Tokio. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester moesten in de finale op de Sea Forest Waterway alleen Australië net voor zich dulden. Het brons ging naar de vier-zonder van Ierland. Voor TeamNL was dat al de 3de (roei)medaille van deze nacht.

De vrouwen vier-zonder maakt voor het eerst sinds 1972 weer deel uit van het olympisch programma. De Nederlandse vrouwen bewezen de afgelopen jaren dat een medaille op de Spelen een realistisch doel was na het behaalde zilver op het WK 2019 en 3 Europese titels.

Eindsprint

Het Nederlandse viertal lag kort aan de leiding, maar zag de Australische roeisters al snel langszij komen. Een eindsprint bracht ze nog heel dichtbij, maar Australië hield stand en won in 6.15,37. Nederland kwam over de finish in 6.15,71.

Florijn

Karolien Florijn is de dochter van 2-voudig olympisch kampioen Ronald Florijn en de zus van Finn Florijn, de skiffeur die in Tokio uit het olympisch toernooi werd gehaald na een positieve coronatest.