De winnaars (Roest, Wüst) en verliezers (Kramer) van het schaatsseizoen

De winnaars (Roest, Wüst) en verliezers (Kramer) van het schaatsseizoen

admin • 21:11, 10-03-2020 / Laatste Update: 19:49, 06-08-2024

Het schaatsseizoen is met de wereldbekerfinale afgesloten. Tegenwoordig zijn er zoveel kampioenschappen dat meer dan een dozijn schaatsers zich wereldkampioen in iets mogen noemen. Maar het enige wat telt is natuurlijk het oordeel van Sportnieuws.nl: wie zijn de winnaars en verliezers van het schaatsseizoen?

Bij de vrouwen en mannen kiezen we per categorie (winnaars en verliezers) 3 schaatsers. Daar gaan we!

Vrouwen: de winnaars

Wie in meerdere categorieën een grote prijs pakte, kan een plekje in de winnaarscategorie bijna niet ontlopen. Ireen Wüst werd bijvoorbeeld wereldkampioene allround en pakte ook goud op de 1.500 meter bij de WK afstanden. Zij is wat ons betreft de opperwinnares.

De andere dame waar we niet omheen kunnen is Miho Takagi, die de WK sprint won en een van de weinige dames is met zowel wereldgoud op de WK sprint als WK allround op haar cv.

Tot slot Jutta Leerdam, die de 1.000 meter won bij de WK afstanden. Qua aantal volgers op Instagram was ze al de populairste schaatser (m/v) van Nederland, nu is ze ook prima op weg om een van de beste en succesvolste te worden.

Vrouwen: de verliezers

Het is niet leuk om iemand de grond in te stampen, dus we houden het bij een korte verklaring. Antoinette de Jong (omdat ze bijna overal naast de pot pieste), Claudia Pechstein (waarom moet een 48-jarige nog zo nodig in de achterhoede meedoen en zo plekken voor de jeugd blokkeren) en Esmee Visser (de stayer stond er op de belangrijke internationale momenten niet).

Mannen: de winnaars

De allroundheerser van de laatste jaren is Patrick Roest. Hij pakte zijn 3e eindzege bij de WK allround op rij en hoefde in Hamar helemaal niemand te vrezen. Roest won 3 van de 4 afstanden!

Pavel Kulizhnikov was dit jaar ouderwets dominant op de 500 en 1.000 meter. Bij de WK afstanden in Salt Lake City zette hij een fenomenaal nieuw wereldrecord neer op de 1.000 meter. Wel had hij de pech dat-ie op de WK sprint geblesseerd af moest haken.

Kjeld Nuis werd eind 2019 ziek, waardoor hij niet deelnam aan het kwalificatietoernooi voor de WK afstanden. De KNSB wees hem toch aan en hij maakte dat waar: hij werd 1e op de 1.500 meter en 2e op de 1.000 meter. Ook schaatste Nuis bij de wereldbekerfinale een verbluffend baanrecord op de schaatsmijl.

Mannen: de verliezers

We zijn heus waar grote fans van Sven Kramer, maar hij hoort dit seizoen thuis in de categorie verliezers. De opperheerser van vroeger won in 2019/2020 individueel geen enkel toernooi en geen enkele afstand. Volgend jaar beter, hopen we.

Voor sprinter Kai Verbij was het ook een jaargang om snel te vergeten. Geen medaille op de WK sprint, geen medaille op de WK afstanden: het is een schraal jaar voor de man die de jaren ervoor zo constant de plakken bij elkaar raapte. (We hebben het over individuele nummers, dus laten de teamsprint buiten beschouwing.)

Håvard Holmefjord Lorentzen werd in 2018 nog olympisch kampioen 500 meter en wereldkampioen sprint. Wat is er nu met de Noor loos? Hij werd 5e op de WK sprint en bakte er niks van op de WK afstanden (15e op de 500 meter?!)