Elleboogwerk van Lampaert brengt hem wellicht dieper in problemen

21 juni 2022

GettyImages
yves-lampaert-mogelijk-langer-geschorst-na-het-elleboogje-in-ronde-van-belgie

Yves Lampaert had een gevaarlijke actie zondag bij de Ronde van België: hij deelde een elleboog uit aan Tim Wellens van Lotto Soudal en zorgde er voor dat zijn ploeggenoot Mauro Schmid van Quick Step kon winnen. Hij werd daardoor al gediskwalificeerd maar nu gaat ook de internationale wielerunie (UCI) het hoofd over de situatie buigen.


Lampaert moest voor het elleboogje afbuigen van de route om hem te kunnen geven, waardoor zijn ploeggenoot dus kon winnen. Dat wordt gezien als onsportief gedrag en daarom gaat er nu een onderzoek gestart worden. Hij werd al gediskwalificeerd na de race op basis van 'het afwijken van de gekozen baan en hierdoor een andere renner hinderen of in gevaar brengen, en een onregelmatige sprint'. Hij kreeg daarbij een boete van om en nabij de 200 euro.

Onderzoek
Het voorval werd gerapporteerd en doorgestuurd naar de UCI die het nu gaat onderzoeken. Dat zal voorlopig even op zich laten wachten want dat duurt vaak een aantal maanden. Het zal vooral gaan over onsportief gedrag en het schaden van het imago van de wielersport, hoe hoog zo'n straf zal zijn moet blijken maar het lijkt mee te vallen. Hiervoor heeft Lampaert namelijk nooit iets dergelijks gedaan.