📸​ | Synchroonzwemster reageert op akelig incident: ‘Eigenlijk zijn het mooie foto’s’

24 juni 2022

AFP
Anita Alvarez

De Spaanse synchroomzwemster Anita Alvarez heeft nu ook gereageerd op het akelige incident van woensdag. Na haar oefening raakte Alvarez (25) buiten bewustzijn en zonk ze naar de bodem van het bad. Door de snelle reactie van haar coach Andrea Fuentes leeft ze nog. "Toen ik de foto's zag was ik uiteraard geschokt, maar eigenlijk zijn het hele mooie foto's", aldus de schoonzwemster.


Alvarez wilde vrijdag alweer het bad in om mee te doen aan de WK zwemmen, maar dat werd haar door wereldzwembond FINA verboden. De FINA acht het onverantwoord om zo snel na het incident weer aan competitie mee te doen. Eerst moet er een onderzoek komen.

'Lifeguards bleven voor zich uit staren'
Nadat Alvarez woensdagavond op de kant werd getrokken en behandeld bleek al snel dat het weer goed ging met haar. Volgens haar coach proestte ze een paar keer en kon ze al snel weer lachen. Het publiek was uiteraard geschokt en daarna ging het vooral om het feit dat de lifeguards helemaal niets deden toen Alvarez naar de bodem zonk. "Ik kan zoiets niet zien zonder iets te doen. Zij bleven maar voor zich uit staren", zei coach Fuentes hierover.

'Lifeguards niet voor alles het bad in'
Volgens Cees-Rein van den Hoogenband (vader van Pieter) viel het allemaal wel mee. "De lifeguards kunnen niet voor ieder wissewasje het bad in springen", was zijn mening.

'Zo vredig en stil'
Alvarez zelf heeft inmiddels dus ook haar zegje gedaan. Tegenover MARCA gaat ze in op de beelden van haar. "Het zijn mooie foto's op een bepaalde manier. Het is speciaal om mij zo in het water te zien. Zo vredig, zo stil. En om dan Andrea naar beneden zien komen met haar arm uitgestrekt om mij te redden. Ze is een superheld."

'Dankbaar voor Andrea'
"Ik voelde voor mijn oefening al wat tintelingen in mijn vingers. Na de oefening werd alles zwart voor mijn ogen. Ik herinner me nog mijn laatste armbeweging. Ik voelde me niet goed en toen zakte ik weg. Het ging allemaal heel snel. Toen ik opnieuw wakker werd wist ik dat het goed zou komen. Ik ben dankbaar dat ik Andrea als coach heb."

Ze is weer beter
Via beelden op Instagram laat coach Fuentes zien dat Alvarez weer helemaal de oude is. Onderzoek moet uitwijzen waardoor het komt dat de Spaanse buiten bewustzijn raakte.

De foto's van het akelige incident (let op: kunnen schokkend zijn)