Mathieu van der Poel verslaat Schachmann en wint 2de etappe Ronde van Zwitserland

7 juni 2021

Getty Images
Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel heeft de tweede rit in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Nederlander van Alpecin-Fenix kwam als 1ste over de finish, nadat hij 3 kilometer voor het einde de aanval had ingezet. Op de laatste meters bleef hij de Duitser Maximilian Schachmann een seconde voor. Wout Poels eindigde als 3de.


Een eerste heuveletappe in Zwitserland, dus was het uitkijken naar vooral Julian Alaphilippe, Marc Hirschi en Mathieu van der Poel. "Ik wil niet over mijn top gaan, maar ik ga deze week zeker voor een ritzege", aldus MVDP in zijn voorbereiding op de Tour en Spelen.

Van der Poel 4de in klassement
De rit ging van Neuhausen naar Lachen over bijna 180 kilometer en werd in de slotfase geteisterd door regenval. De Zwitser Stefan Küng, die een dag eerder de openingstijdrit had gewonnen, behoudt nog wel de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft 1 seconde voorsprong op wereldkampioen Julian Alaphilippe. Van der Poel is de nummer 4 op 6 seconden van de leider.

Even in problemen
Op de laatste klim, een kleine 10 kilometer voor het einde, zette eerst Alaphilippe aan. De Fransman bracht Van der Poel even in de problemen, maar raakte hem niet kwijt. Ook Richard Carapaz, Schachmann, Michael Woods en Jakob Fuglsang hielden stand in de voorste gelederen.

Alleen Schachmann kon bijblijven
Vervolgens demarreerde Van der Poel en kon alleen Schachmann bij hem in de buurt blijven. De Duitser had echter in de sprint geen kans tegen de Nederlands kampioen. "Het was best moeilijk om te beslissen of ik nou ging sprinten of niet. Er bleef de hele tijd een klein gaatje, toen Schachmann erbij kwam, nam hij het over. Toen was het makkelijker om te gaan."

'Toch wel een knappe zege'
Van der Poel won in de sprint van de Duitser. "Dit was genieten. Een super leuke rit, zeker met de regen op het einde. Mijn team deed fantastisch werk. Ze maakten de koers hard op 50 kilometer van de streep, zoals afgesproken. Ik ben blij dat ik het kon afmaken. Ik kwam naar hier voor een zege, dat is nu al gelukt. Als je ziet wie ik hier allemaal klop, dan mag je dit toch een knappe zege noemen. Het zou mooi zijn om een dag in de leiderstrui te rijden, maar dat is niet het hoofddoel."

Goud op de mountainbike
Van der Poel keerde in Zwitserland terug op de weg, na 2 wereldbekerwedstrijden in het mountainbike te hebben gereden. In die discipline wil hij goud winnen op de Olympische Spelen van Tokio. Eerst nog heeft hij onder meer de Ronde van Frankrijk op het programma staan.