Van der Poel rijdt weer een heerlijke koers en laat ploeggenoot Merlier winnen in GP Le Samyn

2 maart 2021

De 52e editie van GP Le Samyn is dinsdag gewonnen door Tim Merlier. Mathieu van der Poel reed in de finale in dienst van de Belg, die in een sprint de snelste was.


3 koersen, meer niet. Mathieu van der Poel reist noodgedwongen met slechts 3 wedstrijden in zijn benen af naar Strade Bianche, waar hij zaterdag voor het eerst dit seizoen op de weg de strijd aangaat met zijn rivaal Wout van Aert. De Nederlands kampioen had gehoopt om met minstens 7 etappes in de benen zaterdag aan de start te staan in Siena, maar een positieve coronatest binnen de ploeg van Alpecin-Fenix gooide voor Van der Poel in de UAE Tour roet in het eten. Noodgedwongen voegde hij afgelopen zondag Kuurne-Brussel-Kuurne toe aan zijn wedstrijdprogramma en stond hij nu in Wallonië aan de start van GP Le Samyn. Zonder verwachtingen, zoals hij dat ook voor de UAE Tour deed. Die openingsetappe won hij.

Op jacht
Dinsdag stond Van der Poel opnieuw niet per se aan de start om de GP Le Samyn te winnen. De Waalse wedstrijd over 205,4 kilometer stond voor Van der Poel vooral in het teken om wedstrijdritme op te doen richting Strade Bianche, de 1e wegwedstrijd waar Van der Poel écht goed wil zijn. Met nog 41,3 kilometer te rijden liet hij wederom zien dat het met de vorm wel goed zit. Van der Poel ging op zijn pedalen staan en maakte met sprinter Alvaro Hodeg in zijn wiel jacht op de grote kopgroep met daarin tal van grote namen.

Weinig ruimte
Bij het ingaan van de laatste van 4 plaatselijke rondes nestelde Van der Poel zich achterin de voorste groep, dat inmiddels gezelschap had gekregen van de 2e grote groep en bestond uit zo'n 50 renners. Op dat moment probeerde Victor Campenaerts voor de zoveelste keer om weg te rijden, maar de houder van het werelduurrecord kreeg op het venijnige kasseienparkoers rondom Dour van onder anderen Deceuninck-Quick-Step (met Mark Cavendish in de groep) en Alpecin-Fenix (met de jarige Jasper Philipsen en Tim Merlier) niet de gewenste ruimte.

'Assist' van Van der Poel
Het plan van Deceuninck-Quick Step was duidelijk: de 5 ploeggenoten zetten alles op alles om Cavendish aan zijn eerste overwinning sinds 8 februari 2018 te helpen. Lukasz Wisniowski (Qhubeka-Assos) begon met een minimale voorsprong op het peloton aan de allerlaatste kasseiestrook waarop Florian Sénéchal en Van der Poel hem voorbij reden. Van der Poel - die in de slotfase ook te maken kreeg met een gebroken stuur - nam in eerste instantie niet over en hield zijn benen stil in dienst van Merlier en Philipsen, die zo weer aan konden sluiten. Het draaide op een massasprint uit die werd aangetrokken door de Nederlands kampioen.

Nadat het werk van Van der Poel erop zat maakte Merlier de klus af.