Minimumleeftijd schaatsers in seniorencompetities wordt verhoogd naar 17 jaar

7 juni 2022

Pro Shots / SIPA USA
kamila-valieva-doping-olympische-spelen

De ISU, de internationale schaatsfederatie, heeft de minimumleeftijd om mee te mogen doen aan seniorencompetities verhoogd van 15 naar 17 jaar. Het voorstel van het ISU-bestuur is dinsdag met een grote meerderheid aangenomen op het congres van de schaatsfederatie in het Thaise Phuket.


Jan Dijkema, de vertrekkend voorzitter van de ISU spreekt van een hele belangrijke beslissing, "een historische beslissing zelfs". Er waren 100 stemmen voor het voorstel, 16 personen stemden tegen.

Dopingzaak Kamila Valieva
De verhoging van de minimumleeftijd komt enkele maanden na de geruchtmakende dopingzaak rond de Russische kunstrijdster Kamila Valieva. Valieva leidde Rusland op de Olympische Spelen in Beijing naar het goud in de landenwedstrijd, maar een dag later kwam naar buiten dat ze eind 2021 positief had getest op een verboden middel. Valieva was pas 15 jaar toen ze in februari meedeed aan de Olympische Spelen. Het leidde tot een dagenlange rel op de Winterspelen.

Ophoging van leeftijd gaat in fases
De minimumleeftijd voor seniorentoernooien wordt de komende jaren stapsgewijs opgehoogd. Met ingang van seizoen 2024-2025 moet een schaatser minimaal 17 jaar zijn om onder meer aan de Spelen te mogen meedoen.