All-time topscorer 2e Bundesliga is goal na 42 jaar kwijt: ‘Ben ronduit geschokt’

15 september 2021

Wat een ongekend verhaal uit Duitsland: de inmiddels 63-jarige Dieter Schatzschneider is met 154 goals all-time topscorer van de Tweede Bundesliga. Doordat Schalke-spits Simon Terodde dicht in de buurt van zijn record komt (149 goals), werden de treffers van Schatzschneider nog eens onderzocht. Nu blijkt na 42 jaar dat hij geen 154, maar 153 goals heeft gemaakt.


Schatzschneider was volgens AD een echte doelpuntenmaker: tussen 1978 en 1982 schoot hij alles aan flarden namens Hannover 96. Voor die club dacht Schatzschneider op 28 juli 1979 tegen Bremerheven (4-2 eindstand) de 1-0 te hebben gemaakt. Na beeldonderzoek van de DFL (Deutsche Fußball Liga) bleek dat niet het geval.

Niks beters te doen
Niet Schatzschneider maakte de goal, maar Bremerhaven-speler Uwe Groothuis. Zodoende heeft de all-time topscorer van die competitie nu niet meer op 154 goals, maar 153 goals. "Ze moeten iedereen ontslaan bij de DFL", zei Schatzschneider. "Ik ben ronduit geschokt. Hebben ze daar niets anders te doen? Dingen uit het verleden checken? Ik baal er echt van", zei hij tegen Bild.

Doordat de 33-jarige Terodde dicht in de buurt komt van het record, werd steeds vaker de vraag gesteld of die 154 er wel 154 waren. De DFL bekeek beelden, las kranten, wedstrijdverslagen, tijdschriften... praktisch alles. Met 'succes': 1 van Schatzschneider werd hem afgenomen.

Goede speler
Wel was hij sportief naar Terodde. "Het maakt eigenlijk niet uit of ik 153 of 154 goals heb, want het record is binnenkort hoe dan ook verdwenen. Simon Terodde heeft het record verdiend, hij is een geweldige spits", aldus Schatzschneider over zijn soon to be opvolger.