Dit is Sifan Hassan: na 'elke dag huilen' is de Nederlandse atlete nu wereldberoemd
i

Sifan Hassan kan op de Spelen in Parijs op drie afstanden goud pakken, maar gaat ze dat ook doen? ©Getty Images, beeldbewerking Sportnieuws.nl.

Dit is Sifan Hassan: na 'elke dag huilen' is de Nederlandse atlete nu wereldberoemd

07:32, 26-04-2025 / Laatste Update: 14:05, 27-04-2025

Sifan Hassan is bij de Olympische Spelen in Parijs de grote sensatie geworden. De Nederlandse atlete maakte het onmogelijke mogelijk. Na brons op zowel de 5000 als 10.000 meter bekroonde ze haar gedurfde missie met waanzinnig goud op de marathon. Alle ogen waren in Parijs op haar gericht. Dat is ze inmiddels wel gewend, zo bleek maar weer eens. Dit is de internationale topatlete Sifan Hassan.

Over het vroege leven van Hassan is weinig bekend. Zelf wil ze er ook weinig over kwijt. Het enige dat bekend is van haar, is dat ze op 1 januari 1993 geboren is in Ethiopië. Op zeventienjarige leeftijd werd ze door haar moeder naar Nederland gestuurd, in de hoop op een beter leven. Nu, veertien jaar na haar aankomst in Nederland, is dat wel gelukt: Hassan (32) is uitgegroeid tot een atlete van internationale faam.

Uitgeputte Sifan Hassan verklaart merkwaardig probleem tijdens marathon van Londen

27 april 2025, 12:57

Het liep niet lekker bij Sifan Hassan tijdens de loodzware marathon van Londen. De Nederlandse topatlete moest alles op alles zetten in de laatste kilometers om uiteindelijk op het podium te eindigen. De winnares Tigst Assefa was mijlenver weg, terwijl ze de eerste helft nog samen liepen. Wat gebeurde er met Hassan in Engeland?

'Iedere dag gehuild'

In haar eerste jaren in Nederland zat ze in Zuidlaren in een opvangkamp. Daar was ze doodongelukkig, zei ze in een van de spaarzame interviews over haar start in ons land. “Ik heb iedere dag gehuild. Ik was daar zo ongelukkig. Ik mocht niet naar buiten, het was een gevangenis. Ik wilde dood", zei ze in 2013. Na haar valse start verhuisde ze eerst naar Leeuwarden en later naar Eindhoven. Pas daar kwam ze écht tot bloei toen ze zelfstandig kon wonen en ook opgenomen werd in de Ethiopische gemeenschap.

'Moeilijk om positief te blijven'

Ze wist al op jonge leeftijd dat ze hard kon lopen, zo zegt ze in een sponsorpraatje voor Samsung. "Toen ik mijn weg aan het zoeken was in dit land, vond ik het vaak moeilijk om positief te blijven. Maar ik kom uit Ethiopië en ik weet hoe ik moet rennen. Ik ren niet weg van een uitdaging, ik ren er op af."

Overal medailles

Sinds 2013 is ze officieel Nederlander en vertegenwoordigt ze ons land met verve. Ze werd wereldkampioen in 2019, won tweemaal olympisch goud in 2021 en was de snelste in twee marathons in 2023. Ze kan letterlijk alles, want op alle lange afstanden heeft ze inmiddels medailles binnen geharkt: de 1500 meter, de 5000 meter, de 10.000 meter én de marathon. Nog niemand deed het haar na in 2021, om in Tokio op drie afstanden een medaille te pakken. In Parijs was Hassan achtereenvolgens goed voor brons op de 5000 meter en 10.000 meter én goud op de marathon. Het werd een combinatie die nog nooit vertoond was.

Amerika

Hassan heeft al jaren haar thuis- en trainingsbasis in Amerika liggen. Daar loopt ze al sinds 2016 veel kilometers. Eerst onder de omstreden trainer Alberto Salazar, die in 2019 voor vier jaar geschorst werd door de internationale antidopingorganisatie. In Amerika werd hij levenslang verbannen uit de atletieksport. Sinds de breuk tussen Hassan en Salazar, heeft de Amerikaanse trainer Tim Rowberry Hassan onder zijn hoede.

Goud, goud en brons

Onder Rowberry beleefde Hassan haar hoogtepunten. Voorlopig zijn de Spelen in Tokio in 2021 ongeëvenaard: ze pakte goud op de 5000 én 10.000 meter én ook nog eens brons op de 1500 meter. Vooral in de series op de 1500 meter maakte ze toen grote indruk. Ze struikelde over een gevallen concurrente en leek kansloos voor plaatsing voor de halve finales. Maar ze stond op, zette een inhaalrace van jewelste in en won die serie zelfs nog.

Snollebollekes

Wat het meest bleef hangen na haar gouden medailles, was het interview na afloop met het Algemeen Dagblad. Na haar gouden race werd muziek van Snollebollekes gedraaid, maar dat had Hassan helemaal niet gehoord. Toen haar op camera werd gevraagd of ze de Brabantse muzikant kende, had ze geen flauw idee. Ze loste het gauw op door te zeggen dat ze Brabant heel goed kent, omdat ze al drie jaar in Eindhoven woonde.

Marathon

Haar medailles leverden een nominatie op voor de verkiezing tot Wereldatleet van het jaar. Uiteindelijk ging die prijs naar Elaine Thompson-Herah. Wel werd Hassan de Europese atlete van het jaar. Na de Spelen richtte ze zich op een nieuwe uitdaging: de marathon. In 2023 leverde dat haar twee overwinningen op. Ze won zowel de marathon van Londen (in een Nederlands record) als de marathon van Chicago (in een Europees record). Haar 2:13.44 was én is nog altijd de op één na snelst gelopen tijd ooit. Het wereldrecord staat op naam van Tigst Assefa: 2:11.53.

Gouden Sifan Hassan in Parijs

Door haar nieuw gevonden uitdaging maakte ze het zichzelf dus extra moeilijk. Maar Hassan maakte van haar loodzware programma een waar feestje. Een ding is zeker: Hassan aan de start levert altijd spektakel op. Zo geschiedde dus ook in Parijs. Goud, brons en brons. Dat doet niemand haar op deze manier na.

Geen marathon in Rotterdam voor Hassan

Hassan liet dit jaar de marathon in Rotterdam schieten en gaf de voorkeur aan de marathon van Londen, dat haar hart heeft gestolen: "Het voelt echt als mijn marathon," vertelde ze eerder dit jaar aan de NOS. De 32-jarige atlete wil nog jaren door en heeft de volgens velen loodzware ambitie om in een jaar vier marathons te lopen. Normaal gesproken kunnen atleten maximaal twee keer per jaar goed presteren op de mythische afstand, maar Hassan heeft bewezen dat ze wel vaker onmogelijke dingen mogelijk heeft gemaakt.

Laureus Award en marathon van Londen

Door haar mythische prestatie op de Olympische Spelen in Parijs in 2024 werd ze weer genomineerd als Sportvrouw van het Jaar door de Laureus Awards-organisatie. Op Tweede Paasdag (21 april) greep ze net als Max Verstappen naast de prestigieuze prijs. Een weekje later moest ze ook genoegen nemen met een derde plek tijdens de marathon van Londen.