Opmerkelijk! Jutta Leerdam is doof en hoort startschot niet 🤔 Femke Kok schaatst alleen weg

4 december 2021

ANP
Jutta Leerdam

Een opmerkelijk tafereel op de 2e dag van de wereldbeker schaatsen in Salt Lake City. In een onderling duel namen Femke Kok en Jutta Leerdam het tegen elkaar op. Maar een wedstrijd werd het nooit, want Leerdam bleef staan bij het startsignaal omdat ze doof leek en het schot niet leek te horen. 


Kok en Leerdam zakten door de knieën, zoals altijd. Ze waren klaar voor de start. Op het moment dat het schot had geklonken ging Kok ervandoor. Leerdam niet, zij keek op, kwam omhoog en bleef verbaasd achter. De vloek uit haar mond was van het beeld af te lezen. Van een valse start was geen sprake. Dus werd het een eenzijdige race.

8,5 seconde langzamer
Kok schaatste stoïcijns door en kwam als eerste Nederlandse vrouw ooit over de streep onder de 37 seconden, 36.96. Leerdam maakte haar ronde wel af en klokte 45.53 seconden.

Leerdam wilde na afloop niet voor de camera's van de NOS verschijnen om zich voor te bereiden op de 1000m. Kok gaf wel een eerste reactie. "Ja, dit was een heel aparte rit. Normaal voel je altijd dat er iemand naast je zit."