Hierom speelt Feyenoord bij winst van de Conference League niét om de Europese Super Cup

25 mei 2022

Getty
Feyenoord AS Roma Super Cup Kaartjes Conference League Finale Tirana Liverpool Eintracht Frankfurt Real Madrid

Feyenoord speelt woensdagavond in het Albanese Tirana de 1e finale ooit van de Conference League. Hierin is AS Roma de tegenstander. Daardoor kan Feyenoord als 1e Nederlandse voetbalclub de sinds dit seizoen nieuw bedachte Europese prijs pakken. Ligt er nog een toetje in het verschiet voor Feyenoord, wellicht de Europese Super Cup? Het antwoord is: nee.


Lees ook: 'Op deze zender kijk je naar Conference League-finale tussen Feyenoord en AS Roma'

De UEFA Super Cup, sinds 1995 ook wel de Europese Super Cup genoemd, is een jaarlijks door de UEFA georganiseerde wedstrijd tussen 2 clubs. Niet zomaar clubs: de winnaar van de Champions League neemt het op tegen de club die beslag legde op de Europa League. Mocht Feyenoord woensdagavond de Conference League-cup pakken, wacht er dus geen extra (finale)wedstrijd voor de Europese Super Cup met een team dat succes had in 1 van de andere Europese voetbaltoernooien.

De Super Cup van 2022 gaat tussen EL-winnaar Eintracht Frankfurt en de CL-winnaar, Real Madrid of Liverpool. Die wedstrijd wordt aanstaande zaterdag (28 mei) gespeeld.

Weetjes Europese Super Cup
Overigens is de Europese Super Cup in 1972 bedacht door een Nederlander: sportjournalist Anton Witkamp bedacht de opzet. Voorheen werd de finale over 2 wedstrijden gespeeld, en ging die tussen de winnaar van de Europa Cup I en winnaar van de Europa Cup II. Tussen 1998 en 2012 werd de wedstrijd om de Super Cup standaard in het Stade Louis II in Monaco gespeeld. Sinds 2012 wordt er ieder seizoen een nieuwe speelstad toegewezen.