Fans van FC Emmen en Heerenveen moeten ver rijden voor negatieve coronatest: ‘Het is gewoon clubliefde’

22 april 2021

ANP

Dikke pech voor supporters van FC Emmen en SC Heerenveen die dit weekend de wedstrijd van hun club willen bezoeken: goede kans dat zij voor de noodzakelijke negatieve test flink wat kilometers moeten afleggen.


Voor deze proef kunnen fans in Drenthe en Friesland zich alleen in Assen en Leeuwarden laten testen op het coronavirus. Inclusief de retourrit moet de Emmenaar zo’n 90 kilometer afleggen, voor de supporter uit Heerenveen wacht een reis van pakweg 60 kilometer. Het leidde her en der al tot boze reacties, onder anderen van burgemeester Eric van Oosterhout. Hij noemde het gebrek aan testlocaties in Emmen een ‘totale flop’.

'Assen heeft geen Eredivisie-club'
Seizoenkaarthouder Ferry Roosien kan de frustratie van Van Oosterhout wel begrijpen. Hij woont in Emmen en heeft een kaartje voor het duel van zondag tegen Heracles Almelo, maar kan zich niet in de buurt laten testen. "Emmen heeft een Eredivisie-club, Assen niet. Ik snap daarom de beweegredenen van de organisatoren niet."

1200 fans
Bij de wedstrijd van FC Emmen zijn 1200 fans toegestaan. De vrees bestaat dat Zuidoost-Drenten afhaken voor evenementen, maar Roosien heeft wel een autoritje van een uur of langer over voor een bezoek aan zijn favoriete club. Voor de test gaat hij alleen niet naar Assen, maar rijdt hij nog een stukje verder naar Groningen. "Dat konden we mooi combineren met een ander klusje", zegt de fan, al seizoenkaarthouder toen FC Emmen nog in de eerste divisie speelde. "Het is gewoon clubliefde waar je het voor doet."'Kan me voorstellen dat ze weigeren'
Al snapt hij dat er ook mensen zijn die niet staan te springen om deze moeite te nemen. Neem bijvoorbeeld de clubmensen, die het hele seizoen zonder negatieve testuitslag het stadion in mochten, maar nu verplicht zijn om naar Assen, Groningen of Zwolle te reizen. Roosien "Ik kan me indenken dat ze dan weigeren."

Heerenveen
Hetzelfde ‘probleem’ geldt voor SC Heerenveen-supporters die zaterdag het thuisduel met PEC Zwolle bezoeken. Het gaat niet bepaald hard met de kaartverkoop. Van de 3400 kaarten zijn woensdagmiddag zo’n 1600 verkocht, met daarbij de kanttekening dat supporters die dit seizoen al 2 wedstrijden live hebben gezien ‘pas’ sinds woensdag een ticket kunnen bemachtigen. Mogelijk zitten daar meer fanatiekelingen bij die voor een Eredivisie-wedstrijd wel een retourtje Leeuwarden over hebben.