Wielertalent (19) overleden na 'verkoudheidsklachten': 'Een zeer uitzonderlijk verhaal'
i

Mountainbiker ter illustratie. Getty Images

Wielertalent (19) overleden na 'verkoudheidsklachten': 'Een zeer uitzonderlijk verhaal'

19:53, 28-11-2024 / Laatste Update: 20:57, 28-11-2024

De 19-jarige Tuur Hancke zat afgelopen zondag nog op de fiets. tijdens het mountainbiken reed hij iedereen eruit. Twee dagen later was hij overleden. "Hij dacht aan een verkoudheid, omdat hij in de regen gefietst had."

De beloftevol wielrenner kwam met verkoudheisklachten thuis op maandag. "Wellicht een griepje, zo leek het", vertelt de vader van Tuur aan Het Nieuwsblad. Maar het bleef achteruitgaan tot hij zo verzwakt was dat hij niet op zijn benen kon staan. Eenmaal in het ziekenhuis leek het te beteren, tot Tuur in shock ging. "Hij werd gereanimeerd, maar om twee uur ’s nachts overleed hij.”

Het bleek te gaan om een hersenvliesontsteking, waarbij de Belgische Hancke de pech had dat de bacterie niet alleen de hersenbanen prikkelde, maar ook in de bloedbaan terechtkwam. "Dan krijg je een sepsis. Dat is ernstig en dramatisch. Je gaat in enkele uren achteruit. We lopen dan altijd achter op de feiten. Dat is wat er in dit verhaal gebeurd is", zegt medisch diensthoofd spoedgevallen Tania Desmet (UGent).

'Zeer uitzonderlijk verhaal'

Ook neuroloog Dimitri Hemelsoet vindt het 'een zeer uitzonderlijk verhaal'. “Het komt amper voor dat iemand zo snel getroffen wordt door een bacteriële ontsteking. De ontsteking heeft zich verspreid over heel het lichaam. Dat zorgt voor bloedvergiftiging en uiteindelijk voor hartfalen. Dat het zo snel ging, maakt dat we moeten nadenken of er geen onderliggende reden is zoals een aangeboren afwijking. Maar tot op heden weten we daar weinig over.”

Alert zijn op klachten

Als buitenstaander is het belangrijk om ook alert te zijn op klachten. De klassieke klachten van een hersenvliesontsteking zijn hoofdpijn, hoge koorts, veranderde alertheid en nekstijfheid. "Daarnaast kun je soms moeilijk tegen licht of geluid. Ook braken kan”, zegt Desmet.

Het vervelende is dat die klachten gelijk lopen met griep. “Je voelt je ziek. Hebt koude rillingen en spierpijn. Dat maakt het moeilijk om zelf te achterhalen wanneer het serieus is. Maar je moet letten op hoe je evolueert. Krijg je plots een versnelde ademhaling, een lagere bloeddruk of verhoogde hartslag, dan moet je dat in de gaten houden.