‘Maak je borst maar nat, dit supportersgeweld gaat nog veel erger worden’

18 oktober 2021

Pro Shots
geweld-eredivisie-fans-clubs

Het gaat de laatste tijd opvallend vaak mis in en rond de voetbalstadions in Nederland. Steeds vaker worden spelers bekogeld met voorwerpen en zijn er voor of na de wedstrijd rellen buiten het stadion. NEC-Vitesse van zondag was het meest recente voorbeeld. Maar afgelopen weken ging het ook onder andere bij FC Groningen en FC Twente mis. En het einde is nog lang niet in zicht.


"Mijn voorspelling is dat dit geweld nog veel erger gaat worden, zo lang bovengemiddeld veel mensen ontevreden zijn. Maak je borst maar nat, zou ik zeggen.” Dat zegt massapsycholoog Jan Derksen in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Te veel onopgeloste problemen
"We hebben als samenleving een vervelende tijd achter de rug. Vanwege alle coronamaatregelen, waardoor we werden beperkt in onze vrijheid. Maar bijvoorbeeld ook vanwege de toeslagenaffaire, die veel slachtoffers heeft gemaakt. En vanwege een woningmarkt, waarop voor starters geen huis betaalbaar is. Er zijn, kortom, te veel onopgeloste problemen in de samenleving. Mensen zijn daardoor gedemoraliseerd geraakt. En die onvrede zie je nu terug in de voetbalstadions."

'Toeval bestaat niet'
1 ding is volgens Derksen zeker: "We moeten erkennen dat het toegenomen geweld in voetbalstadions ergens uit voortkomt. En het niet afdoen als toeval. Want toeval bestaat niet.”