'Die jaren hebben mij ook echt uitgewrongen': succescoach Harrie Lavreysen en co gaat het dit keer anders doen
i

Hugo Haak, negen jaar geleden zelf in actie tijdens het WK in Parijs(©Getty Images)

'Die jaren hebben mij ook echt uitgewrongen': succescoach Harrie Lavreysen en co gaat het dit keer anders doen

Nick Klaessens • 05:00, 14-10-2024

Hij is pas 32 jaar, maar Hugo Haak keert deze week tijdens de WK in Ballerup terug als bondscoach van de Nederlandse sprinters in het baanwielrennen. Sportnieuws.nl sprak de succescoach van de Spelen van Tokio en tevens oud-baanrenner vorige week in Omnisport Apeldoorn. Hij had even afstand nodig gehad van de sport. "Alles bij elkaar zijn we super succesvol geweest, maar die jaren hebben mij ook echt uitgewrongen."

Hugo Haak was al eens bondscoach van de Nederlandse sprintploeg, en niet onverdienstelijk. Hij vervulde de functie eerder tussen 2018 en 2022, toen hij de ploeg naar een nog altijd historisch aantal medailles leidde tijdens de Spelen van Tokio. Driemaal goud, eenmaal zilver en eenmaal brons. Overigens was hij er afgelopen zomer in Parijs ook gewoon bij als assistent-coach. Haak moest in 2022 even afstand nemen van de sport, zei hij in Apeldoorn: "Ik zat al vijftien jaar aaneengesloten in het programma. "

"Eerst als renner", legde hij uit, "daarna als assistent en toen als eindverantwoordelijke van het programma. Inderdaad op heel jonge leeftijd. Alles bij elkaar zijn we super succesvol geweest, maar die jaren hebben mij ook echt uitgewrongen. Na Tokio heb ik bewust afstand genomen, ook om te kijken of ik zou gaan missen." Ernstig voegde hij eraan toe: "Het is niet zo dat ik met een slecht gevoel weg ben gegaan, ik heb geen slechte herinneringen. Ik ben heel erg blij dat ik hier weer sta met frisse energie."

Dag en nacht

In de tussentijd was Haak bezig met dingen voor Tour de Tietema-Unibet en NOC*NSF. De fysieke en mentale afstand van de baan hebben de oud-baanrenner goed gedaan. "Ik zat al vanaf 2010 in het programma, er zat gewoon een emotionele lading achter." En dan doelde hij op zowel de Spelen van Rio de Janeiro in 2016 als die van Tokio 2021. "Dat we in Rio niet succesvol waren, terwijl dat het grote doel was waarmee we begonnen in 2010. Dat nam ik mee richting Tokio, waar ik het voor elkaar wilde krijgen om het gehele team succesvol te laten zijn."

Haak: "Die ambitie en mijn jonge leeftijd zorgden ervoor dat ik mezelf gewoon dag in, dag uit volledig heb gegeven. In aanloop naar Tokio heb ik letterlijk dag en nacht gewerkt, altijd bezig met het programma. Na drie jaar was ik echt uitgewrongen. Zulke dingen steek ik nu anders in."

Moeten versus mogen

Hoe had hij de Spelen van Parijs beleefd als assistent-coach? "Je beleeft zo'n opbouw daarnaartoe natuurlijk veel minder intensief dan dat je dat daarvoor deed. Dus dan is het ook super mooi en ik heb op een andere manier kunnen genieten van het succes in Parijs." De teamsprinters repten van de zomer dat ze in Tokio moesten winnen, en dat ze in Parijs mochten winnen. Kon Haak zich daarin vinden? "Er gaat een bepaalde druk af als je al een keer olympisch kampioen geworden bent, dus dan kun je in een bepaalde rust presteren."

Wakker liggen

Gaat hij dingen anders aanpakken deze keer als bondscoach? "Zeker, er zijn een hoop dingen die ik meeneem nu. Het verdelen van de tijd is er één en dat wil ik niet per se gooien op mannen en vrouwen. Kijk, in aanloop naar Tokio had ik twaalf atleten te begeleiden. De groep bestaat nu uit zeven, wellicht dat er van onderaf nog wat bijkomt. Maar het verdelen van die tijd over al die atleten, daar ben ik nu heel anders mee bezig dan destijds."

Deze keer gaat hij zich dus niet weer over de kop werken, maakte hij duidelijk, al had dat ook een andere reden: "Het krijgen van een kind - hoe cliché dat ook klinkt - werkt ontzettend goed om dingen te relativeren. Als er vroeger in het programma iets gebeurde of iets niet zo ging als ik wilde, dan kon ik daar echt van wakker liggen. Dat heb ik nu niet meer. Ik lig nu om andere redenen wakker, haha."

Doorselecteren

De winning streak van Harrie Lavreysen en zijn bullet train is gigantisch, maar is Hugo Haak op de achtergrond ook alvast bezig met het doorselecteren? "Zeker, er ligt een grote uitdaging voor ons om aan de onderkant nieuwe aanwas te genereren. Dat we nu een ontzettend goede generatie hebben, dat wil je duurzaam maken. Je wil er ook een bepaalde structuur onder bouwen die uiteindelijk renners gaat opleiden tot dit niveau. Daar gaan we de komende jaren aandacht aan besteden. Er komen nu twee renners en één renster over vanuit de talentengroep: Kim Kalee, Loris Leneman en Daan Kool. Daar gaan we dan de komende maanden mee aan de slag."