Irene Schouten is teleurgesteld in schaatsbond: ‘Vind ik foute beslissing’

21 september 2023

ANP

Irene Schouten is klaar voor het nieuwe schaatsseizoen. Het vizier is weer gericht op langebaanschaatsen én marathons. En de Nederlands kampioene op dat onderdeel zou wel wat meer internationale concurrentie willen.


Die wens wordt tegengewerkt door de schaatsbond KNSB, vindt ze. Eind vorig seizoen stond vlak na de WK afstanden in Thialf de laatste Marathon Cup-wedstrijd op de agenda. De bond verbood toen buitenlanders om mee te doen.

Verbod
Gemiste kans, zegt Schouten tegen De Telegraaf. "Er waren veel internationale rijders die zeiden: het langebaanseizoen is af, laat ons een keer een marathon proberen. Ze waren echt benieuwd", legt ze uit.

Het verbod zint haar niet. "Dat vind ik een foute beslissing. Als je de sport groter wil maken, dan was dat dé uitgelezen kans om meer schaatsers er kennis mee te laten maken. Hoe gaaf zou het zijn geweest als ze mee mochten doen en na afloop zouden zeggen: hier willen we meer mee."

Gemiste kans
"Ik zou zo graag zien dat het marathonschaatsen meer internationaal wordt en vind het daarom echt een gemiste kans van de KNSB."