Wauw: unieke beelden van Elfstedentocht uit 1986 opgedoken
Evert van Benthem onder de brug bij Bartlehiem op weg naar zijn Elfstedentochtzege van 1986. © Michael Kooren

Wauw: unieke beelden van Elfstedentocht uit 1986 opgedoken

13:24, 26-02-2024 / Laatste Update: 13:24, 26-02-2024

Het Fries Film en Audio Archief heeft de bijzondere filmbeelden ontvangen van de Elfstedentocht uit 1986 en deze op YouTube gepubliceerd. Op de beelden is te zien hoe Evert van Benthem op de smalle Súdhoekster Vaart, tussen Sint Annaparochie en Vrouwbuurtstermolen ontsnapt van de kopgroep. Van Benthem won uiteindelijk deze editie van de Elfstedentocht. Vandaag is het precies 38 jaar gelden dat deze veertiende editie van de Elfstedentocht gereden werd.

Filmmaker Sander Nieuwhof maakte deze unieke beelden vanuit een auto, die meereed met de kopgroep vanaf de wal. De aanwezige motor met zijspan van de NOS kon niet meerijden, deze was te hoog en kon daardoor niet onder de lage bruggen. Dat maakt deze beelden des te unieker.

Minuut voorsprong en spannende ontknoping

Op het unieke stukje film is te zien hoe Van Benthem wegsprint bij de kopgroep, hiermee leek hij zijn zes achtervolgers kansloos achter te laten. Later vertelde Van Benthem dat hij op dit moment deze sprint nam omdat hij bang was dat de groep achter de kopgroep hen zou achterhalen, hij vond het tempo van de kopgroep te laag.

Door deze sprint kreeg Van Benthem een minuut voorsprong op zijn achtervolgers. Maar op het slechte ijs van de Dokkumer Ee moest hij zich terug laten zakken naar zijn achtervolgers. Vervolgers ontstond er een strijd met Rein Jonker, die weg wist te sprinte., Van Benthem ging mee en hij versnelde zeven kilometer voor de finish opnieuw. Jonker kon niet langer volgen en zo wist Van Benthem de Elfstedentocht van 1986 in de wacht te slepen.

Deelname Willem-Alexander

De Elfstedentocht van 1986 staat ook bekend om een andere reden. Het was namelijk het jaar waarin onze huidige koning meedeed aan de tocht. Willem-Alexander deed mee aan de tocht onder de schuilnaam W.A. van Buren. De Van Buren schuilnaam word wel vaker gebruikt door leden van ons koninklijkhuis. Pas tijdens de tocht werd bekend dat Willem-Alexander meedeed, bij de finish werd hij opgewacht door zijn ouders. Hieronder een foto van onze koning uit 1986.

Kroonprins Willem-Alexander die woensdagmiddag onder de naam W.A. Van Buren, aan de toertocht deelnam. / Benelux Press