Meerdere directe Champions League-tickets op komst in Eredivisie? Dit is de huidige situatie

28 september 2022

Getty Images
meerdere-champions-league-tickets-eredivisie-4-vragen-4-antwoorden-huidige-situatie

De coëfficiëntenlijst van de UEFA. Sinds de Nederlandse clubs weer regelmatig goed presteren in Europa, is het een steeds vaker terugkerend onderwerp.


4 vragen en antwoorden over die lijst en hoe die kan helpen om behalve Ajax ook PSV, Feyenoord, AZ of FC Twente in de Champions League te krijgen.

2 rechtstreekse tickets: wanneer?
Nou, voorlopig nog niet. Ook de club die dit seizoen 2e wordt in de Eredivisie, moet komende zomer voorronde Champions League spelen. Om voor 2024-2025 wél een extra CL-deelnemer te kunnen inschrijven, moet Nederland dit jaar op de coëfficiëntenlijst, een rangschikking op basis van de prestaties in het Europese voetbal in de laatste 5 seizoenen, in de top-6 eindigen.

Virtueel staat Nederland in de top-6, maar er ligt nog een lange voetbaljaargang voor de boeg. Portugal kan Nederland zomaar weer voorbij steken. Het Zuid-Europese land heeft met FC Porto, Sporting en Benfica immers 3 clubs in de groepsfase van de Champions League en de laatste 2 van dat rijtje zijn daarin uitstekend begonnen.

Andere opzet?
Ook dat nog eens, ja. In de nieuwe opzet verdwijnen de poules. In plaats van 8 groepen van 4 clubs (32 deelnemers in totaal), komt er 1 grote ranglijst van 36 Champions League-deelnemers. Alle clubs spelen 8 wedstrijden in plaats van 6 en op basis daarvan wordt bepaald wie er naar de 8e finales gaan, wie er een tussenronde moeten spelen en wie voor dat jaar is uitgespeeld.

4 extra deelnemers: kansen voor Nederlandse clubs?
Niet direct. De nummer 5 van de coëfficiëntenlijst krijgt een extra ticket. Momenteel is dat Frankrijk, al zou Nederland Frankrijk dit seizoen best nog in kunnen halen. Ook is er 1 ticket extra te verdienen in de voorronde tussen de kampioenen van de 'kleinere landen', niet van toepassing op Nederland dus.

De andere 2 tickets gaan naar de landen die het jaar ervoor het beste hebben gepresteerd op de coëfficiëntenlijst. Ter voorbeeld: afgelopen seizoen pakte Nederland na Engeland de meeste punten in de Europese toernooien. Dat zou in de nieuwe opzet dus een Champions League-ticket hebben opgeleverd voor PSV.

Wanneer kan de nummer 2 van de Eredivisie nou eindelijk eens écht gaan meelopen in de Champions League-polonaise?
Dat hangt dus volledig af van Europese seizoen 2022/23. Vallen de Nederlandse clubs terug en presteren de Portugese veel beter, dan hebben de goede prestaties van vorig jaar (nog) geen effect. Krijgen 'we' weer veel Nederlands Europees succes, kan zelfs de nummer 3 van 2023-2024 meedansen op het feest (als Frankrijk wordt ingehaald op de coëfficiëntenlijst).

Stel dat Nederland naar plek 5 op die ranglijst klimt en in 2023-2024 net als vorig jaar in de top-2 van het seizoen eindigt, dan kunnen er mogelijk zelfs 4 Nederlandse clubs deelnemen aan de 'Champions League nieuwe stijl'.