Game over voor bekende Nederlanders in gokreclames: Koning Toto zal geen (oud-)voetballer meer zijn
i

TOTO

Game over voor bekende Nederlanders in gokreclames: Koning Toto zal geen (oud-)voetballer meer zijn

Marcel Roes • 12:39, 30-06-2022 / Laatste Update: 05:56, 12-12-2023

In oktober 2021 werd de Nederlandse gokmarkt opengegooid en sindsdien wemelt het van de gokreclames. Betcity, TOTO, Kansino, Bet365, allemaal schreeuwen ze om aandacht. Vaak werden daarvoor bekende Nederlanders en oud-voetballers ingezet. Dat mag voortaan niet meer.

Wim Kieft, Andy van der Meijde, Jack van Gelder, Wesley Sneijder, Dick Advocaat en Sjaak Swart kunnen deze lekkere schnabbel dus vergeten. Vanaf nu moeten bookmakers normale acteurs in hun reclamespotjes en advertenties gebruiken.

Jongeren

Maar waarom wordt deze maatregel genomen? Bij de overheid is er angst dat gokken té aantrekkelijk wordt gemaakt door al die bekende gezichten. Vooral onder jongeren wil de overheid een rem zetten op het gebruik van online casino's en bookies.

"Reclame draagt eraan bij dat spelers het legale aanbod weten te vinden, maar de aard en omvang van de reclame kent wel een grens", zo staat in een bericht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Ongerichte reclame

De volgende stap is dat 'ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen' verboden worden. Dat zijn reclames waar mensen niet actief naar hebben gezocht door bijvoorbeeld via een zoekmachine op goksites te zoeken. Die wetgeving is nu nog in voorbereiding.