Dit is waarom de VAR niet naar onterechte corners kijkt

Dit is waarom de VAR niet naar onterechte corners kijkt

Brian Vesseur • 13:02, 28-02-2019 / Laatste Update: 23:25, 06-08-2024

In de halve finale van de beker tussen Feyenoord en Ajax was de VAR ook weer aanwezig. De videoscheidsrechter keek in de Kuip even naar een mogelijke penalty voor Feyenoord, maar de arm van Matthijs de Ligt waar de bal tegenaan kwam hing netjes naast het lichaam. Geen penalty. In de eerste helft werd er ook geschreeuwd om de VAR, toen Ajax scoorde uit een onterechte corner. Dit is waarom de VAR daar niet naar keek.

De videoscheidsrechter mag in de wedstrijd naar 4 punten kijken. Een (onterechte) strafschop, een (onterechte) rode kaart, een identiteitsverwisseling bij een kaart én doelpunten. We moeten voor deze situatie bij die laatste zijn. Op de site van de KNVB is te lezen: "De VAR grijpt alleen in bij een ‘clear error’, een duidelijke fout: wel of geen doelpunt door hands, buitenspel of andere overtreding."

Er is wel gekeken naar de situatie, maar niet vanwege de corner

De onterechte corner die Ajax kreeg - Jordy Clasie tackelde de bal via een Ajaxbeen over de achterlijn - wordt door de KNVB los gezien van het daaropvolgende doelpunt. Waarschijnlijk is er wel gekeken naar de tackle van Berghuis, om te checken of het een penalty was. Ook naar het doelpunt is gekeken, om te checken of die wel rechtmatig tot stand kwam.

Waarom niet naar die corner?

Waarom de onterechte corner dan niet is teruggedraaid? Allereerst omdat er duidelijk in de regels staat dat de corner niet bij de duidelijke fouten hoort. Er wordt dus niet gekeken of het wel of geen corner is. Het dode spelmoment wordt namelijk niet gezien als een directe scoringskans.

Als de corner genomen is, zit de VAR er wél kort op. In het zestienmetergebied kan bijvoorbeeld iemand onderuit worden getrokken, wat een penalty op kan leveren. Dat is de eerste van 4 hier bovengenoemde punten.

Pech voor Feyenoord

En daarnaast ook omdat de VAR anders bezig blijft met het beoordelen van spelsituaties en er geen ruimte meer is om daadwerkelijk te voetballen. Juist daarom is er besloten om slechts bij de bovenstaande 4 punten gebruik maken van de videoscheids. In het geval van Feyenoord is dat pech hebben, maar de regels waren van tevoren duidelijk.

Andere kant

Niet alleen Ajax kreeg een onterechte corner mee, ook Feyenoord kreeg een onterechte dode spelsituatie in de hoek van het veld. André Onana leek namelijk de bal over de lijn te halen, maar volgens deze beelden hield hij 'm netjes binnen.

Ajax won de bekerklassieker overigens met overtuigende cijfers: 3-0. Donderdagavond staan Willem II en AZ tegenover elkaar om te beslissen wie de andere finalist wordt. Die wedstrijd begint om 20:45 uur.