Voetbalwereld moet vrezen voor compleet andere transfermarkt na baanbrekende uitspraak
i

De FIFA is nu aan zet na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. © Pro Shots en Getty Images

Voetbalwereld moet vrezen voor compleet andere transfermarkt na baanbrekende uitspraak

10:47, 04-10-2024 / Laatste Update: 11:59, 04-10-2024

Het Europese Hof van Justitie heeft vrijdag een belangrijke uitspraak gedaan, die gevolgen kan hebben voor de transfermarkt in het voetbal. Er ging een streep door FIFA-regels over afkoopsommen als spelers eerder hun contract bij een club verbreken. De wereldvoetbalbond zou nu de regels over de contracten van profvoetballers, althans in Europa, wellicht moeten aanpassen.

De zaak werd aangekaart door de Franse oud-voetballer Lassana Diarra, die in 2014 zijn contract bij Lokomotiv Moskou verscheurde na gedoe met de trainer. Diarra had nog een verbintenis van drie seizoenen op dat moment. Lokomotiv zegde het contract ook op en eiste bij de FIFA een schadevergoeding van 20 miljoen euro. De Russische club baseerde zich op regels van de wereldvoetbalbond. Uiteindelijk kreeg Lokomotiv Moskou na inmenging van de geschillencommissie van de FIFA de helft van het bedrag.

'Er staan belangrijke regels op het spel': voetbalwereld wacht gespannen af op mogelijk baanbrekende uitspraak

3 oktober 2024, 09:01

Veel mensen weten het wellicht niet, maar vrijdag kan een belangrijke dag in de geschiedenis van het voetbal worden. Dan buigt het Europese Hof van Justitie zich in Luxemburg over een lastig vraagstuk. Namelijk tegen welke voorwaarden profvoetballers hun arbeidscontract bij een club eenzijdig kunnen opzeggen. Komt er net zo'n verandering als in 1995 met het zogenoemde Bosman-arrest?

Afgeketste transfer

Diarra kon vervolgens naar Charleroi, maar die club haakte af omdat het bang was mee te moeten betalen aan de compensatie. De Fransman pikte dit niet en stapte naar de regionale rechtbank van België voor een schadevergoeding van 6 miljoen euro, die hij eiste van de FIFA en Belgische voetbalbond.

De zaak ging naar het Europese Hof. Die bepaalde vrijdagochtend dat de FIFA-regels in strijd zijn met de Europese wetgeving voor verkeer. "De regels in kwestie zijn van dien aard dat ze het vrije verkeer belemmeren van profvoetballers die hun activiteit willen ontwikkelen door voor een nieuwe club te gaan werken", schrijft de rechtbank vrijdag in een verklaring. De FIFA-regels bepalen namelijk dat een speler en zijn nieuwe club hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de betaling van een schadevergoeding aan de club als het contract zonder rechtvaardige reden wordt verbroken.

Bosman-arrest

De uitspraak doet denken aan 1995, toen de Belgische voetballer Jean-Marc Bosman bij het Europees Hof bedong dat clubs geen transfersom meer mogen vragen voor voetballers van wie het contract afloopt. Dat zorgde voor een grote verandering in de transferwereld. Clubs deelden langere contracten uit en konden hierdoor meer geld vragen voor hun spelers.

De gevolgen voor de voetbalwereld zijn groot, want voor sommige clubs is de transfermarkt een manier om geld te verdienen. Ze trekken voor weinig geld een speler aan en verkopen die, jaren later, voor een veelvoud. Het EU-hof spreekt zich niet uit over wat FIFA nu moet doen met zijn eigen regels, maar stelt alleen vast dat die tegen de EU-afspraken ingaan.