Andries Jonker schrikt na nederlaag tegen Duitsland: 'Hard besef dat je niet goed genoeg bent'
Andries Jonker / Pro Shots

Andries Jonker schrikt na nederlaag tegen Duitsland: 'Hard besef dat je niet goed genoeg bent'

03:23, 29-02-2024 / Laatste Update: 03:24, 29-02-2024

Andries Jonker noemt de nederlaag van de Oranje Leeuwinnen tegen Duitsland 'gigantisch teleurstellend'. Het Nederlandse team liep een ticket voor de Olympische Spelen mis door de nederlaag in de troostfinale van de Nations League.

Duitsland won met 2-0 in Heerenveen, nadat de Leeuwinnen eerder al van Spanje verloren in de halve finale. Een nederlaag tegen Spanje zag Jonker wel aankomen, maar tegen Duitsland was dat anders. Hij zegt bij de NOS: "Vandaag hadden we ons er meer van voorgesteld, maar krijg je hard bevestigd dat je niet goed genoeg bent."

Rust bewaren

De bondscoach zag wel waar het mis ging: "Het is in zulke topwedstrijden als deze, en tegen Spanje, belangrijk om rust te bewaren. Dat lukte in de eerste helft tegen Spanje niet en vandaag eigenlijk ook niet. Normaal wil dat best wel lukken, maar veel spelers zijn er niet. Dan wordt alles anders. De spelers die wel in het veld stonden hadden het beter kunnen en moeten doen, maar dat doet het team niet. Zo simpel is het."

Volle bak voor het ticket

De Leeuwinnen en de staf namen het besluit om vol voor de Nations League (en dus voor de Spelen) kunnen gaan. "Dan wil je dat. We hebben hemel en aarde ervoor bewogen. En nu is het de tweede keer dat we in het zicht van de haven stranden." Jonker wil met zijn groep snel de rug rechten: "De volgende window die gaat over de EK-kwalificatie, dat is onze volgende mogelijkheid om een prijs te willen. Daar zullen we alles aan doen."

Ging ook mis op het WK

Daarmee doelt Jonker op het WK in 2023, waarin de Oranje Leeuwinnen in de kwartfinale verloren van Spanje. Dat land won uiteindelijk het WK en nu ook de Nations League. "Als je die wint, ben je heel dichtbij iets moois. Dat gevoel heb je nu weer. Je bent tegen de verwachting in, in een positie die geweldig is. Maar we kunnen nog niet doorbijten."

Doorselecteren

Jonker had wel goede woorden over voor de nieuwe generatie die langzaam aan opstaat. "Het gaat er gewoon om dat de beste spelen, dus iedereen die ik erbij haal is om die reden." Ook over de algehele ontwikkeling is de bondscoach erg tevreden. Hij noemde bijvoorbeeld de doorstroom van namen als Daphne van Domselaar, Esmee Brugts en Wieke Kaptein. "Als je de ontwikkeling van de afgelopen twee jaar ziet, zit het echt wel goed. Er gaat genoeg aankomen, het komt wel."