Nieuwe regel in de NBA: ‘Als je kan spelen, verwachten we ook dat je speelt’

14 september 2023

AFP

De NBA komt met een opvallende nieuwe regel: per wedstrijd mogen de ploegen vanaf het komende basketbalseizoen nog slechts 1 sterspeler rust geven. Wie dat niet doet, riskeert boetes van miljoenen dollars.


Een speler die de afgelopen 3 jaar opgenomen is geweest in een All-NBA Team of NBA-All Star Team, valt volgens de regel onder de categorie ‘sterspeler’. NBA-baas Adam Silver: "Als je kan spelen, verwachten we ook dat je speelt."

Om de 2 dagen spelen
Op 24 oktober start het nieuwe NBA-seizoen, waarin elke ploeg tijdens de reguliere competitie 82 wedstrijden afwerkt. Over een tijdspanne van 178 dagen, betekent dit dat er gemiddeld om de 2 dagen gespeeld wordt. Dit zal vanaf nu elke wedstrijd met zo goed als alle ‘sterspelers' moeten zijn.

Wie meer dan 1 ‘sterspeler’ buiten de ploeg laat, betaalt een boete van 100.000 dollar (93.000 euro). Bij een 2e overtreding, wordt dat 250.000 dollar (232.500 euro). Bij elke extra keer dat een team de regel overtreedt, komt daar 1 miljoen dollar (930.000 euro) bij.

Beter voor de fans
Het idee erachter is dat de fans, die veel geld neerleggen voor een kaartje, de sterspelers zo veel mogelijk te zien krijgen. Want de speler die officieel op ‘rust’ gezet wordt, is verplicht de wedstrijd bij te wonen en ‘zichtbaar’ te zijn voor de kijkers.

Alleen wie geblesseerd is, een privé-reden heeft of een vooraf toegestane uitzondering toegewezen krijgt op basis van leeftijd, al gespeelde wedstrijden of blessureleed over de hele carrière, ontspringt de dans.

Maatregelen van de NBA zelf
Om het toch een beetje dragelijk te houden voor de basketballers, kijkt de NBA naar de speelkalender. Zo zal elk team minder opeenvolgende uitwedstrijden spelen, zeker niet 2 keer tegen dezelfde ploeg.

Silver zegt dat de nieuwe regel een breed draagvlak heeft. "We moeten teruggaan naar het gegeven dat de NBA er helemaal is voor de fans. Daarin zijn we de voorbije jaren wat afgegleden. Zeker wanneer het gaat over jonge, gezonde spelers: die hoeven geen ‘tactische’ rustmomenten. Het mag misschien verrassend lijken, maar er is ook geen enkele statistiek die erop wijst dat spelers makkelijker geblesseerd raken als ze veel spelen."