Ronald Koeman maakt belangrijke keuze: dit wordt de eerste keeper bij Oranje op het EK voetbal
Bart Verbruggen wordt de eerste keuze onder de lat bij Oranje. © Getty Images

Ronald Koeman maakt belangrijke keuze: dit wordt de eerste keeper bij Oranje op het EK voetbal

12:45, 05-06-2024 / Laatste Update: 16:58, 05-06-2024

Bart Verbruggen gaat het doel van het Nederlands elftal verdedigen op het EK voetbal. Om 14.00 uur lichtte bondscoach Ronald Koeman zijn keuze toe tijdens een persconferentie. "Het was voor mij een aantal weken wel duidelijk dat hij de eerste keeper zou worden", aldus de bondscoach.

Koeman had tijdens de vorige persconferentie, toen de definitieve selectie bekend werd gemaakt, al in zijn hoofd wie hij waarschijnlijk tot nummer één onder de lat zou benoemen. Hij wilde echter nog niet verklappen wie dat zou zijn. Wel zou de beoogde eerste keeper ook spelen in de oefenwedstrijden tegen Canada en IJsland. Daarin wordt met de goalies dus niet meer geëxperimenteerd.

Nu is dus bekend dat Verbruggen van Brighton & Hove Albion de uitverkorene is. Hij staat donderdagavond op doel tegen de Canadezen. "Dat komt door periode oktober - november, waar hij alle interlands gekeept heeft", verklaarde Koeman zijn keuze woensdag. Achter Verbruggen is Mark Flekken van Brentford de tweede doelman en Feyenoorder Justin Bijlow is nummer drie.

Voorgevoel klopt

EK spel 2024

Bart Verbruggen debuteerde afgelopen oktober onder Koeman in het nationale elftal en keepte de laatste vier EK-kwalificatiewedstrijden. Ook keepte hij een ijzersterke oefenwedstrijd tegen Duitsland. Dat was voor de jonge doelman al aanleiding om zichzelf als goede kanshebber te zien voor een plek in de basis. Dat voorgevoel blijkt dus te kloppen.

"Mooi om de bevestiging te krijgen. Het EK is niet niks, een jongensdroom", aldus de hoofdrolspeler zelf. "Blij toen ik boodschap kreeg en er nog steeds blij mee. Super veel zin in. Mooi voor mij. We gaan een mooie zomer tegemoet."

Rouleren

Bij Brighton & Hove Albion was het stuivertje wisselen onder de lat, waar Verbruggen en Jason Steele afwisselend wedstrijden keepten. Richting het einde van het seizoen raakte de 21-jarige Nederlander steeds beter in vorm en keepte hij de meeste duels. Verbruggen kwam afgelopen zomer over van Anderlecht.

Bij Oranje hoopt hij dat er niet wordt gerouleerd. "Als speler wil je alles spelen, zowel bij club als land. Dat is voor mij niet anders. Hoe meer wedstrijden, hoe beter voor mij."