Kritiek na blessures Kylian Mbappé en Antoine Griezmann: 'Ik heb me daar wel aan geërgerd'
Kylian Mbappé met twee leden van de medische staf / Getty Images

Kritiek na blessures Kylian Mbappé en Antoine Griezmann: 'Ik heb me daar wel aan geërgerd'

11:11, 18-06-2024 / Laatste Update: 11:46, 18-06-2024

"Ze kunnen nog geen tulbandje aanleggen", zegt voormalig toptrainer Aad de Mos over de Franse medische staf in onze videorubriek Toss van De Mos. De prijzenpakkende coach uit het verleden geeft tijdens het EK voetbal exclusief voor Sportnieuws.nl dagelijks zijn scherpe mening.

De Mos keek eerst terug naar de familiedag bij het Nederlands elftal. "Het knuffelgehalte een beetje opkrikken. Mensen vinden het leuk om te zien. Voor de saamhorigheid ook heel erg goed. Vandaag weer over tot de orde van de dag. Op naar Frankrijk vrijdag."

Frankrijk kwam maandagavond in actie tegen Oostenrijk en won met 1-0. De Mos zag dat de Fransen veel kansen misten met Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé en Marcus Thuram. "Het nadeel voor Nederland is dat ze die kansen vrijdag misschien niet meer missen."

Medische staf van Frankrijk

De Mos zag Mbappé geblesseerd wegvallen en vroeg zich hardop af hoe goed de medische staf van Frankrijk was. Eerder moest Antoine Griezmann na een blessure een tulband om en die viel later ook af. "Ik heb me daar wel aan geërgerd. Ze kunnen nog geen tulbandje aanleggen. Ik zou niet graag behandeld willen worden door die doktoren."

Nederland - België in de achtste finale?

Oostenrijk kreeg credits van De Mos voor het dappere spel. De analist vond de maandag sowieso de dag van de underdogs. De zege van Slowakije op België (1-0) vond hij het knapst. De Mos had al goed naar het speelschema gekeken, want de nummer twee uit Groep D (poule van Nederland) neemt het in de knock-outfase op tegen de nummer twee uit Groep E (poule van België).

"Ik kijk naar zaterdag 29 juni: dan speelt de nummer twee van onze poule tegen de nummer twee uit de poule van België. Dat kan zomaar Nederland - België worden. Dat zou interessant zijn." De Mos had wel zin in die wedstrijd in de achtste finale van het EK.

Ten slotte ging de blik nog vooruit, op de twee wedstrijden van dinsdag 18 juni. Turkije speelt tegen Georgië en De Mos verwacht dat de Turken het knap lastig gaan krijgen. "Turkije is geen team dat de bal graag zelf heeft. Tegen de Portugezen denk ik dat ze beter spelen dan vanavond tegen Georgië. Toch een kleine overwinning: 2-1 voor Turkije."

Portugal - een van de kanshebbers op de titel - speelt tegen Tsjechië. Roberto Martinez is de bondscoach van de Portugezen en hij was hiervoor trainer van België. "Portugal is gewaarschuwd. Zij hebben een ex-trainer van België, die zal er ook op hameren", doelt De Mos op het punten laten liggen tegen kleinere landen. "Kijk naar Oekraïne, naar de Belgen."

Aad de Mos laat zijn licht schijnen over Oranje en het EK voetbal.

Alle afleveringen Toss van De Mos

Op de speciale online pagina Toss van De Mos zijn altijd alle video's en verhalen terug te vinden.

Columns Berry van Aerle

Naast De Mos geeft ex-international Berry van Aerle exclusief voor Sportnieuws.nl zijn mening over Oranje en het EK voetbal. De columns van de Europees kampioen van 1988 zijn hieronder terug te lezen.

'Het ging bijna mis met Wout Weghorst', opvallend moment na winnende doelpunt Oranje

17 juni 2024, 13:06

Ex-international Berry van Aerle (61) laat als columnist van Sportnieuws.nl tijdens het EK voetbal zijn licht schijnen over Oranje. Na de overwinning van Oranje op Polen gaat de Europees kampioen van 1988 in op de gemiste kansen en er viel hem iets op na het winnende doelpunt. "Het ging bijna mis met Wout Weghorst."

Alles over EK voetbal

Bekijk op onze speciale pagina over het EK voetbal al het laatste nieuws rond Nederland en andere landen. Check verder ook alle standen, wedstrijden en selecties.