De 10 beste wintertransfers van de afgelopen 10 jaar in de Eredivisie

De 10 beste wintertransfers van de afgelopen 10 jaar in de Eredivisie

admin • 13:00, 08-01-2019 / Laatste Update: 23:51, 06-08-2024

FC Utrecht verraste maandag met het nieuws dat het Riechedly Bazoer de rest van het seizoen huurt van Wolfsburg. Op papier een goede aankoop: een 6-voudig Oranje-international van 22 jaar. Of het er op het veld ook uit gaat komen blijft de vraag, maar het lijkt een goede wintertransfer!

Daarom keken we even in de geschiedenisboeken naar de beste aankopen in de afgelopen 10 wintertransfers in de Eredivisie. Daaruit hebben we een top-10 samengesteld. Hee hoo, let's go!

10. Ahmed Musa - 2011 (van Kano Pillars naar VVV Venlo)

VVV-Venlo stond nog niet zo heel lang geleden bekend om zijn neusje voor buitenlands talent. Keisuke Honda is misschien het beste voorbeeld, maar ook Ahmed Musa mocht er wezen. De Venlonaren verwelkomden Musa in de winter van 2011. In zijn eerste jaar had Musa direct een groot aandeel in handhaving van VVV.

De komst van Musa bleek 2 jaar later nóg beter toen het Russische CSKA Moskou zich meldde met een zak geld. Musa vertrok voor liefst 5 miljoen euro, voor een club als VVV een fortuin!

9. Kevin Strootman - 2011 (van Sparta Rotterdam naar FC Utrecht)

De oliebollen waren op 1 januari 2011 nog amper verteerd of FC Utrecht verwelkomde Kevin Strootman van Sparta Rotterdam. De toen 20-jarige middenvelder maakte direct veel indruk en schopte het in zijn tijd bij Utrecht zelfs tot international.

Uiteindelijk bleef Strootman maar een half jaartje in de Domstad. PSV kwam in de zomer met een bod van zo'n 4,5 miljoen. Dat aanbod kon Utrecht niet weigeren, zeker omdat het die winter 'slechts' 7 ton aan Sparta had overgemaakt.

8. André Onana - 2015 (van FC Barcelona naar Ajax)

De wintertransfer van André Onana is met terugwerkende kracht misschien wel rijp voor een nog hogere klassering in dit lijstje. Toch zijn we niet vergeten dat Onana flink moest wennen in Amsterdam na zijn komst in de winter van 2015.

Onana was pas 18 toen hij voor een habbekrats overkwam van FC Barcelona en uiteraard gehaald met het oog op de toekomst. Dat die toekomst er zó rooskleurig uit had gezien, had Ajax waarschijnlijk niet durven dromen. Is al een paar seizoenen een van de sterkhouders bij de Amsterdammers.

7. Zakaria Labyad - 2017 (transfervrij naar FC Utrecht)

FC Utrecht schiet vaak raak met zijn wintertransfers. In 2017 nam het de gok om Zakaria Labyad in te lijven. Labyad zat al een half jaar zonder club nadat hij zich onmogelijk had gemaakt bij Sporting Lissabon. Als jong ventje was hij ook al met veel bombarie vertrokken bij PSV.

Labyad had het daarna tijdens huurperiodes bij onder meer Vitesse en het Engelse Fulham niet echt laten zien, maar toch waagde Utrecht de gok. Het bleek een voltreffer. Labyad groeide uit tot sterspeler en leverde 6 miljoen euro op toen hij afgelopen zomer naar Ajax vertrok.

6. Wilfried Bony - 2011 (van Sparta Praag naar Vitesse)

Vitesse kwam in de zomer van 2010 in de handen van Merab Jordania. Met de komst van de eigenaar hadden de Arnhemmers op eens flink geld te besteden. Zo kon het de voor Vitesse-begrippen riante transfersom van 4 miljoen euro betalen voor ene Wilfried Bony van Sparta Praag.

Het bleek een gouden zet. Met zijn enorme kracht en neus voor de goal groeide Bony uit tot misschien wel de beste spits van de Eredivisie. De kassa rinkelde dan ook flink toen Swansea City 2,5 jaar na zijn komst 16 miljoen euro overmaakte.

5. Abdenasser El Khayati - 2017 (van Queens Park Rangers naar ADO Den Haag)

Laatbloeier Nasser El Khayati leefde in Engeland een voetbaldroom. De creatieve middenvelder speelde op vrij late leeftijd bij het nietige Burton Albion, waar hij zich in de kijker speelde van het 'grote' QPR. In Londen werd het hem helaas net niet, maar gelukkig was daar ADO Den Haag.

In de winter van 2017 bood ADO El Khayati de kans om op huurbasis te komen ballen. En met succes. Hij scoorde 5 keer in 12 potjes, niet slecht. In de zomer die volgde liet hij zijn contract bij QPR ontbinden om definitief in Den Haag te komen voetballen. Daar is hij nu nog dé grote man.

4. Sebastian Haller - 2015 (van Auxerre naar FC Utrecht)

Heeee, daar is FC Utrecht weer. In 2015 huurden de Domstedelingen een grote jonge Fransman van Ligue 2-club Auxerre. Niemand kende hem eigenlijk. Maar goed, wie niet waagt wie niet wint. 17 wedstrijden en 11 doelpunten later kon niemand meer om Haller heen.

Na het seizoen maakte Utrecht lachend 750.000 euro over om Haller definitief over te nemen. De Franse goalgetter betaalde het vertrouwen ruimschoots terug met zijn goals en assists. In 2017 vertrok Haller voor liefst 7 miljoen euro naar het Duitse Eintracht Frankfurt.

3. Robin van Persie - 2018 (van Fenerbahçe naar Feyenoord)

Na het vertrek van Dirk Kuyt en een zeer matige eerste seizoenshelft van landskampioen Feyenoord stond het Legioen te springen om de komst van Robin van Persie. En het lukte! Van Persie ontbond zijn contract bij het Turkse Fenerbahçe en wandelde zo 13,5 jaar na zijn vertrek weer De Kuip binnen.

Hoewel RvP fysiek gezien niet alles kon spelen, was hij voetballend nog altijd een verrijking van de Eredivisie. Mede dankzij de topscorer van Oranje gaf hij het seizoen van Feyenoord kleur door het winnen van de beker. Van Persie scoorde in de finale tegen AZ (3-0).

2. Nicolás Tagliafico - 2018 (van Independiente naar Ajax)

Vorige winter tastte Ajax redelijk diep in de buidel voor Nicolás Tagliafico. 5 miljoen euro voor een 25-jarige linksback, het is toch vrij veel geld. Toch haalde Ajax wel een Argentijns international in huis die tot nu toe elke stuiver waard bleek.

In zijn eerste wedstrijd in de Arena tegen Feyenoord (2-0) werd Tagliafico direct uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. In zijn eerste volledige seizoen in Amsterdam is de Argentijn uitgegroeid tot sterkhouder van de ploeg.

1. Marco van Ginkel - 2016 én 2017 (van Chelsea naar PSV)

In veel opzichten terecht de nummer 1 in deze lijst. Marco van Ginkel werd in de late uurtjes van de transfermarkt in het seizoen 2015/2016 gepresenteerd als versterking bij PSV. De middenvelder kwam bij Chelsea weinig aan spelen toe en kon bij PSV ervaring opdoen.

Tijdens zijn eerste half jaar ontpopte Van Ginkel zich direct tot dragende kracht van PSV en hielp hij de Eindhovenaren aan de landstitel. Voldaan en tevreden keerde Van Ginkel terug naar Londen. Daar kwam hij echter weer niet echt aan de bak, waardoor PSV in de winter van 2017 weer toesloeg.

Dat seizoen leverde geen eremetaal op, maar wel was Van Ginkel als huurling een van de aanjagers van de ploeg. In het seizoen 2017/2018 kwam de middenvelder wéér naar PSV, nu voor een heel seizoen. Als captain leidde hij PSV naar de 2e landstitel in 3 seizoenen.

Alle foto's in dit artikel zijn van ProShots