Deze stappen volgen spelers bij een medische keuring (video)

Deze stappen volgen spelers bij een medische keuring (video)

Bart van der Wijst • 13:13, 10-01-2019 / Laatste Update: 23:50, 06-08-2024

Vaak wordt gedacht dat een transfer al helemaal rond is wanneer een speler alleen nog maar een medische keuring hoeft te doorstaan. Onjuist. Er kan namelijk nog altijd iets misgaan. De kans is klein, maar toch. Een medische keuring is enorm belangrijk voor een club. Wij leggen uit hoe het werkt.

Voordat de speler officieel een krabbeltje mag zetten onder zijn (miljoenen)contract, moet hij eerst slagen voor de medische keuring. Komt er een minuscuul probleempje aan het licht en wil de club geen risico nemen, dan gaat de transfer niet door. Alleen bij extreme transfers neemt de club natuurlijk het risico.

Deze stappen moet een speler volgen:

1. Vragenlijst invullen

Hierin moet de speler aangeven of hij in het verleden te maken heeft met fysieke problemen en welke dat zijn. Ook moet er worden ingevuld of hij medicijnen gebruikt (voor bijvoorbeeld een allergie) en of er aandoeningen zijn in de familie.

2. Lichamelijk onderzoek

Hierbij wordt een hartfilmpje gemaakt van de speler. Dit doen ze zowel in rust als bij inspanning. De clubs moeten van de FIFA om de 2 jaar een harttest houden bij de spelers. In Nederland gebeurt dit, vanwege het overlijden van FC Utrecht-verdediger David di Tomasso in 2005, jaarlijks.

Daarnaast wordt de bloeddruk van een speler gemeten en een longfunctietest gehouden.

3. Fysio kijkt naar houding

Hierbij kijkt het team van fysiotherapeuten naar de mogelijke zwakke plekken in het lichaam, zoals de rug en bekkenregio. Vanuit daar ontstaan vaak hamstringklachten.

4. Spierconcentratie

Vervolgens focussen de fysio's zich op de spieren en bewegingen van een speler. Hierdoor kunnen ze kijken of er verbanden zijn bij eventuele blessures uit het verleden. Ook checken ze hoe een spier zich na een blessure heeft ontwikkeld.

Wil de club geen risico nemen, dan halen ze de speler ook nog eens door verschillende scans.

5. Lichaamsvet meten

Een profvoetballer heeft een vetpercentage van rond de 10 procent. Zit hij erboven, dan weet de club dat de speler te dik is en dus hard moet gaan trainen. Te veel lichaamsvet betekent dat spelers minder snel, wendbaar en explosief zijn in het veld.

6. Sprinttest

Als last but not least moeten spelers een sprinttest ondergaan. Het meet hoe snel de spelers rennen over een bepaalde afstand, die weer ingesteld kan worden via de apparatuur waarover de fysio's beschikken.

Dit kan ook voorkomen bij een keuring:

  • Ademgas-analyse (gebeurt vaak al bij sprinttest)
  • Urinetest
  • Oogtest
  • Falers?

    Zijn er dan ook spelers die niet door een medische keuring zijn gekomen? Jazeker! Leroy Fer leek in 2013 over te stappen van FC Twente naar Everton, maar een knieblessure kwam aan het licht bij de keuring. Dus ging de transfer  niet door.